chrome firefox opera safari iexplorer

В ніч на цю неділю переходимо на літній час

23 березня 2012 о 16:44

В останню неділю березня, яка у цьому році припадає на 25 число, українці переведуть стрілки годинників на літній час — тобто, на годину вперед.

У лютому цього року Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради проект закону «Про порядок обчислення часу на території України», яким передбачено введення часу другого часового поясу (київський час) без щорічного переведення годинникової стрілки. У разі ухвалення законопроекту як закону він набере чинності з 1 листопада 2012 року.

Нагадаємо, 20 вересня 2011 року Верховна Рада України ухвалила постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України», якою встановила з 27 березня 2011 року на території України час другого часового поясу з додаванням однієї години.

Таким чином, було скасовано щорічне переведення годинників на «зимовий» та «літній» час.

Після багатьох звернень науковців та обурення громадян ВР скасувала постанову «Про зміну порядку обчислення часу на території України». В Україні було збережено перехід на «зимовий» час – 30 жовтня 2011 року громадяни перевели стрілки годинників на годину назад.

25 січня 2012 року Кабінет Міністрів відклав розгляд законопроекту «Про порядок обчислення часу на території України», яким пропонувалося встановити, що вся Україна знаходиться у другому часовому поясі, оскільки більша частина території країни знаходиться саме в цьому поясі.

За словами міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, причиною перенесення розгляду питання стала позиція віце-прем`єр-міністра, міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, який висловив думку, що Україна повинна бути в третьому часовому поясі, «щоб росіянам було зручно до нас їздити».

30 січня 2012 року за результатами відповідної наради під головуванням прем’єр-міністра Миколи Азарова, В.Балога повідомив, що законопроект про обчислення часу на території України ґрунтуватиметься на позиції уряду — цього року перейти на «зимовий» час і залишити Україну в другому часовому поясі.

Метеорологи та медики підтримують ініціативу встановлення в Україні другого часового поясу.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути