chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні набуває популярності кадетський рух

13 березня 2012 о 11:06

У Луганську набуває популярності кадетський рух. Незважаючи на всі проблеми української армії, чимало хлопчаків мріють про військову справу. Позаяк мужність, інтелект, добра фізична форма, офіцерська дружба – цінуються й понині. Зараз у Луганську діє кадетський клуб. А вже з наступного року в одній із луганських шкіл з’являться кадетські класи. 

Кадетські класи вирішили відкрити на базі луганської школи-ліцею №24. У них під керівництвом досвідчених офіцерів, вчитимуться виключно хлопці. Директор навчального закладуІрина Хайло переконана, що саме такої форми виховання хлопцям не вистачає.

Саме чоловічого виховання юнакам не вистачає. Кадетські класи сприятимуть гармонійному розвитку
Ірина Хайло

«Про юнаків скрізь турбуються жінки. Дома – це мами, бабусі, тітки, в дитсадку і школах – вихователі, вчителі. Тому саме чоловічого виховання юнакам не вистачає. Кадетські класи, я вважаю, сприятимуть гармонійному розвитку нашої сучасної людини», – зазначає вона.

У вересні цього року у школі з’являться одразу два кадетські класи. У них хлопці навчатимуться з 5 по 8 класи. Зараховуватимуть туди лише тих, хто добре вчиться та має хороше здоров’я. Протягом дня спочатку – шкільна програма, а після – військова підготовка. Також учні розширюватимуть свої культурні знання. А для п’ятикласників введуть ще й хореографію. Довершуватиме картину кадетського життя спеціальна форма. Ідеєю створення кадетських класів зацікавилися вже і в інших школах Луганська. Ініціатива ж належить військовому у відставці, а нині голові луганського кадетського клубу Віталію Рожкову. Його клуб у Луганську діє вже два роки.

Вони проходять топографію, медицину, історію озброєнь. Займаємося з ними стрільбою, рукопашним боєм
Віталій Рожко

«Заняття проходять 4 рази на тиждень. З хлопцями ми займаємося після їхнього основного навчання, – розповідає Віталій Рожков. – Займаємося з ними і рукопашним боєм, і теоретичною підготовкою, тобто вони проходять топографію, медицину, історію озброєнь. Займаємося з ними стрільбою, стрибають з парашутом хлопці».

Ті хлопці, які займаються у кадетському клубі через деякий час самі себе не впізнають. Як стверджує Микита Зємцов, він дуже змінився з того часу, як долучився до кадетського братства.

Я став більш дисциплінований, зібраний
учень Микита Зємцов

«Мама мені каже, що я став більш дисциплінований, зібраний. Адже перед кожним тренуванням потрібно почистити, напрасувати свою форму. Це начебто дрібниці, але водночас ти привчаєшся до чистоти. Якщо раніше одягнувся, вийшов і пішов, то зараз вже задумуєшся над цими речами більш серйозно», – розповідає учень.

«Втомлюються не від занять, а від неробства»

Навантаження на хлопців у кадетських класах буде чималим. Однак, психолог Надія Черевань вважає, що діти із цим легко впораються.

Найчастіше діти зараз втомлюються від неробства
Надія Черевань

«Втомлюються не від якихось занять. Найчастіше діти зараз втомлюються від неробства, від того, що не знають, чим себе зайняти, або займаються не тим, чим потрібно. Ті ж комп'ютерні ігри… Все це не сприяє їхньому розвитку, – переконує психолог Надія Черевань. – А у кадетському класі, мені здається, буде розвиток. Вони не будуть втомлюватися, адже як кажуть, найкращий відпочинок – це зміна виду діяльності».

У школі-ліцеї № 24 ще тільки готуються до формування кадетських класів, втім вже чимало хлопців висловили бажання там навчатися. Кадетські класи стануть ще однією ланкою у підготовці майбутніх офіцерів. Після 8 класу, якщо учням не набридне ця справа, вони зможуть продовжити своє навчання у Луганському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. До речі, обласний військовий ліцей, який діє на базі колишнього авіаційного училища штурманів, за два роки може перетворитися на кадетський корпус. Як запевняють обласні керівники, робота у цьому плані триває.

 

 

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути