chrome firefox opera safari iexplorer

Як влаштувати дитину у перший клас? Поради для батьків

30 березня 2012 о 13:53

В родині майбутній школярик – це хвилюючий та радісний момент, але разом з тим — це ще одне випробування для батьків. Адже так хочеться обрати для дитини найкращу школу, комфортні умови навчання і найголовніше — хорошого вчителя.

Тож, що необхідно знати батькам при оформленні дітей до першого класу? Спробуємо розібратися.

Прийом до 1-го класу 2012—2013 навчального року буде розпочато 1 квітня 2012 року.

В законах України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту», зазначено, що прийом до 1 класу загальноосвітнього навчального закладу починається, як правило, з 6 років.

Згідно з наказом Міністерства науки і науки України від 07.04.2005 р. № 204 «Про прийом дітей до 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів», для зарахування майбутніх учнів до загальноосвітнього навчального закладу батьки подають 3 документи:

  • заяву на ім'я директора загальноосвітнього навчального закладу;
  • медичну довідку встановленого зразка;
  • копію свідоцтва про народження дитини.

Пам’ятайте, що окрім зазначених документів у вас НЕ МАЮТЬ ПРАВА вимагати додаткові дані, зокрема, довідок з місця роботи, проживання, про заробітну плату батьків, будь-яких даних, що свідчать про розвиток дитини та її готовність до систематичного навчання в школі.

Під час прийому дитини до загальноосвітньої школи Є НЕПРИПУСТИМИМ проведення тестувань, екзаменів, співбесід з перевірки знань щодо засвоєння навчально-виховної програми дошкільного навчального закладу.

Зауважимо, що прийом дітей до спеціалізованих навчальних закладів (таких як гімназії, ліцеї, колегіуми) здійснюється на конкурсній основі.

Конкурс проводиться на безоплатній основі незалежно від місця проживання. Це зазначено в Інструкції «Про порядок конкурсного приймання дітей до гімназій, ліцеїв, спеціалізованих шкіл», затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 19.06.2003 р. № 389.

Якщо ви проживаєте в районі, де знаходиться обрана вами школа, то вам ні в якому разі не мають права відмовити у прийомі до першого класу вашої дитини, посилаючись на відсутніх місць або завершення набору. Адже класи формуються на основі поданих заяв.

Наприклад, якщо в школі планували відкрити два перших класи, а заяв виявилося більше, на основі тих заяв буде відкрито ще один додатковий клас.

Якщо ж ви обрали школу в іншому районі, прийняти вашу дитину можуть тільки у випадку наявності вільних місць або ж, якщо це спеціалізована школа, – за позитивними результатами співбесіди.

Безумовно, для 6-7 річних дітей та їх батьків перший клас — це психологічно складний етап у житті. Тому бажаємо батькам знати про свої права, не боятися їх відстоювати у разі потреби і надалі радіти успіхам майбутніх першачків. А діткам — нових маленьких звершень!

Олена Некрасова, для«Рідної країни»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути