chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 квітня за парковки без паркоматів можна не платити

29 березня 2012 о 10:50

1 квітня набуває чинності розпорядження Кабміну, за яким стоянкою вважається тільки те місце, де встановлений паркомат.

Таким чином, на стоянки без паркоматів такими не вважатимуться, а отже, і брати гроші з автомобілістів ніхто не має права, пише «Комсомольська правда».

Рішення про необхідність обладнати парковки автоматами, щоб подолати корупцією і наповнювати бюджет, уряд прийняв ще у 2009 році. Згідно з документом, за три роки всі стоянки в країні повинні бути обладнані спеціальними платіжними терміналами.

Однак з того часу у Києві встановили лише 55 паркоматів (з розрахунку один на десять місць). Виходить, брати гроші за законом можуть тільки за 550 паркомісць.

«З 1 квітня, якщо на стоянці нема паркомата, то немає законних підстав платити за паркову. Якщо раніше парковкою вважали ділянку дороги, відокремлену синьою лінією зі спеціальним знаком, то тепер обов'язкова ще й наявність паркомата», — запевнив юрист Любомир Дроздовський, який займається питаннями паркування.

За його словами, якщо співробітник «Київтранспарксервісу» вимагатиме з вас гроші, а ви відмовляєтеся платити, то паркувальник може скласти акт у присутності двох свідків і передати його в суд.

«Жодного разу не чув, щоб „Київтранспарксервіс“ судився з водіями. Наприклад, за несплату однієї години стоянки в центрі міста (10 гривень) подавати в суд не вигідно: тільки держмито становить 215 гривень плюс конверт з маркою, плюс робота юриста», — пояснив Дроздовський.

Окремим пунктом розпорядження прописані платні стоянки на територіях, взятих в оренду. Наприклад, перед супермаркетом або біля аеропорту «Бориспіль». Там платити доведеться і надалі.

Водночас попри закон, паркувальники впевнені, що працюватимуть як і раніше, і втратити роботу (якщо оплата стане безготівковою, то і паркувальники не потрібні) не бояться.

«Керівництво нас поки не попереджало, як і раніше продаємо талони», — здивувався співробітник «Київтранспарксервісу» Вадим, який працює на вулиці Лютеранській.

«Вони там нагорі щось приймають, скасовують. Моя справа – слухати керівництво. Мені сказали, що до кінця року талони будуть діяти», — сказав паркувальник на вулиці Пушкінській.

Той факт, що паркомати так і не закуплені, в «Київтранспарксервісі» пояснюють двома причинами: перша – дорого (хоча, за словами виробників, окупаються паркомати досить швидко). Наприклад, один термінал одеського виробництва коштує 41 тис. грн. Розрахований він на 20 машино-місць. За словами представника цієї компанії Миколи Рахуба, окупиться він у Києві приблизно за 4-5 місяців.

Друга – закуповувати паркомати немає сенсу, поки в Адмінкодекс не внесуть зміни про підвищення штрафів за несплату стоянки. Адже зараз змусити водія платити неможливо.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути