chrome firefox opera safari iexplorer

За три місяці до Євро на НСК «Олімпійський» і досі порушують закони

07 березня 2012 о 09:19

4 березня 2012 року проект «Київ без тютюнового диму» здійснив моніторинг НСК «Олімпійський» під час першого офіційного футбольного матчу «Динамо-Арсенал».

Результат — за три місяці до Євро-2012 на «Олімпійському» і досі порушують закони про заборону куріння.

Вболівальники курили скрізь, порушуючи правила поведінки на стадіоні, міське і національне законодавство, яке забороняє курити на відкритих і закритих спортивних спорудах.

Під час матчу вболівальники курили і в чаші стадіону, і біля входів до секторів у так званій «галереї», і біля «фаст-фудів» та туалетів. Знаки про заборону куріння чи спеціально відведені для цього місця були відсутні, а стюарди не володіли ніякою інформацією щодо таких місць. На вказані порушення стюарди не реагували.

"Деякі вболівальники безперешкодно курили на трибунах, не звертаючи жодної уваги на дітей, які сиділи поруч і відтак протягом двох годин змушені були дихати шкідливим сигаретним димом. Досить погана ситуація була помічена біля входу до секторів, в так званій «галереї» стадіону: там на початку матчу і під час перерви велика кількість вболівальників викурювали по декілька цигарок, за рахунок чого тютюновий дим стояв стіною, а люди, які прийшли до магазинчиків (фаст-фудів) поїсти і випити кави, не могли там знаходитись, — розповідає юрист проекту «Київ без тютюнового диму» Петро Король, який відвідав футбольний матч. — Бездіяльними були і стюарди, які працювали під час матчу – я спеціально спостерігав і не помітив жодного випадку реагування чи зауваження порушникам. На моє запитання, де саме на стадіоні розташовані місця для куріння, а де курити заборонено, у відповідь звучало «ми не знаємо».

Ще однією проблемою на стадіоні є відсутність інформації для вболівальників про повну заборону куріння на стадіоні.

По-перше, на стадіоні не було помічено жодних табличок «Куріння заборонено», а перед початком і під час перерви матчу диктором не було оголошено, про те, що куріння на стадіоні заборонено.

Цікаво, що недавно Федерація футболу України поінформувала громадськість, що вже вживає необхідних заходів з недопущення куріння на стадіонах. Зокрема, ФФУ своїми листами до ОПФКУ «Прем’єр ліга» та Професійної Футбольної Ліги попередила клуби «про необхідність вжити усіх заходів із безумовного виконання вимог, передбачених Регламентними документами, а саме з негайного навчання обслуговуючого персоналу в контексті залучення останніх у якості стюардів для обслуговування футбольних матчів. На всіх матчах чемпіонату України до їх початку та у перерві дикторами обов’язково доводиться до глядачів заборона куріння на стадіонах» .

Проект «Київ без тютюнового диму» і громадські організації з Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» неодноразово звертали увагу керівників ФФУ, ФК «Динамо Київ», НСК «Олімпійський» на постійні порушення, а також на необхідність вжиття негайної заборони куріння, зокрема, на головній спортивній арені України і особливо перед чемпіонатом Європи з футболу.

«Зараз ми звернулися до цих організацій повторно із відкритими листами. Закликаємо усувати порушення, звертати увагу вболівальників на повну заборону куріння по всій території НСК «Олімпійський», навчати осіб (стюардів), які будуть відповідальні за порушення правил поведінки на стадіоні у контексті вживання тютюнових виробів; робити дикторські оголошення про те, що куріння на стадіоні заборонено, – додає Петро Король. — Окрім того, UEFA офіційно оголосила про впровадження повної заборони на тютюн на всіх гостьових стадіонах Євро-2012. За три місяці до Євро ми повторно закликаємо Федерацію футболу України та НСК «Олімпійський» нарешті впровадити на практиці повну заборону куріння під час усіх футбольних матчів і потурбуватись про здоров’я вболівальників».

Довідка

Відповідно до статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» № 2899-IV від 22.09.2005 р, забороняється куріння тютюнових виробів на спортивних майданчиках.

Рішенням Київської міської ради № 246/246 від 18.09.2008 р, повністю заборонено вживання тютюнових виробів на відкритих та закритих спортивних спорудах.

Статтею 1 Закону України «Про фізичну культуру та спорт» № 3808-XII від 24.12.1993 року дається визначення спортивної споруди, відповідно до якого, спортивна споруда – це нерухоме майно, призначене для заняття фізичною культурою та спортом. Футбольний стадіон є відкритою спортивною спорудою, адже всі футбольні матчі проходять на відкритому повітрі.

«Київ без тютюнового диму» — проект громадської організації «Інститут Медіа Права», учасника Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».

Інформація надана координатором проекту «Київ без тютюнового диму» Оленою Дуб

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути