chrome firefox opera safari iexplorer

Завод «Магарач» рятує колекцію вин від «дачі Януковича»

17 березня 2012 о 14:32

Національний інститут вина і винограду «Магарач» перенесе унікальну колекцію вин із селища Відрадний, де розташоване Південнобережне відділення «Магарача», в Лівадію.

Як повідомив ZN.UA заступник директора інституту «Магарач» Віктор Загоруйко, колекцію треба рятувати: внаслідок бурхливого будівництва, яке ведеться поруч з винними погребами, в стінах пішли тріщини.

«Ви бачили ці тріщини, які пішли після будівельних робіт? Вони є. І сьогодні, якщо є така можливість і хороші льохи в межах тієї ж таки Ялти, щоб закласти цю колекцію, потрібно перекласти і врятувати її», — зазначив Загоруйко.

Як повідомляє кореспондент ZN.UA, біля підніжжя схилу, де вже майже 200 років стоїть винзавод з підвалами, розташована одна велика споруда — «Пансіонат сімейного типу», в народі — «Чайний будиночок» або «дача Януковича».

Самого Віктора Януковича, кажуть мешканці Відрадного, з тих пір, як став президентом, тут не було: «От коли був прем’єром — так, тоді охорона по всіх кущах і на території заводу була. А зараз, кажуть, тільки старший син іноді буває. Але теж незатишно — камери по всьому периметру вілли, стежать за кожним твоїм кроком».

Віллу зведено на місці старої ампелографічної колекції «Магарача». Виноградник розкорчували і збиралися садити новий, але президія Академії аграрних наук вирішила по-іншому і дала згоду на вилучення цієї ділянки з передачею в оренду під забудову.

2003 року уряд Криму передав її в оренду на 49 років «Міжрегіональному промисловому союзу» під протекторатом тоді ще правої руки В.Януковича і куратора Криму Антона Пригодського.

У 2008 року уряд Криму задовольняє звернення МПС про розірвання договорів оренди на обидві ділянки загальною площею 2,05 га і передає їх ТОВ «Пансіонат сімейного типу».Засновниками ТОВ є структури, близькі до сина президента Олександра Януковича.

Розділи: Суспільство