chrome firefox opera safari iexplorer

12 років тому трапилася Броварська трагедія

20 квітня 2012 о 00:12

20 квітня 2000 року на Гончарівському полігоні в Чернігівській області військові проводили навчання і запустили ракету класу «земля–земля» «Точка–У». Вона подолала замість запланованих 30 кілометрів 90 і вразила дев’ятиповерхівку в Броварах: загинуло троє людей, п’ятеро отримали важкі травми, оселі 16 родин на вулиці Незалежності були зруйновані.

Свою ж провину Міноборони України довго визнавати не хотіло...

Хронологія події

20 квітня 2000 року (четвер) в місті Бровари Київської області в 15:30 пролунав вибух. Він стався у другому під’їзді 9-поверхового цегляного будинку по вул. Незалежності. Від вибуху розірвало будівлю від 9-того до 2-го поверху. Інші під’їзди не пошкодились.

21 квітня 2000 року (п'ятниця) — Міністерство оборони України виключає вірогідність того, що причиною вибуха в житловому будинку в Броварах під Києвом могло бути попадання ракетою, запущеної в ході навчань. Однак разом з цією інформацією в той же день була оголошена і інша: «однією із основних версій причин вибуху житлового будинку в місті Бровари Київської області є вибух ракети, що впала на будинок». Про це заявило агентство «Інтерфакс-Україна» з інформацією з групи яка займалася розслідуванням. Міліція ж вважає, що причиною вибуху в будинку Броварів був закладений вибуховий механізм.

22 квітня 2000 року (субота) — Підтверджується версія про те, що причиною вибуху в під'їзді житлового будинку в Броварах стало попадання ракети класу «земля-земля», запущеної під час навчань із Гончарівського полігону Чернігівської області, повідомляє «Інтерфакс-Україна». Однак висновки про причину вибуху повинні зробити слідча комісія, якою командує заступник міністра внутрішніх справ України.

23 квітня 2000 року (неділя) — в ході телепередачі «Епіцентр» (студія 1+1) прес-секретар міністра оборони Сергій Нагорянський заявив, що Міністерство Оборони України визнало, що причиною трагедії в Броварах, в результаті якої загинуло 3 особи і 5 отримало травми різного ступеня, стало влучання в дев’ятиповерхівку навчальної ракети класу «земля-земля».

24 квітня 2000 року (понеділок) — За заявою агентства «Інтерфакс-Україна», командуючий ракетними військами й артилерією Збройних сил Володимир Терещенко, відповідаючи на питання, чому протягом 4 днів після трагедії Міноборони не визнавало, що саме «навчально-бойова» ракета влучила в будинок, пояснив, що «було багато сумнівів». Міністр оборони України Олександр Кузьмук робить заяву, в якій виключає причетність «людського фактору» до збоїв систем ракети класу «земля-земля.

25 квітня 2000 року (вівторок) — Військові експерти чітко називають однією з можливих причин попадання ракети класу «земля-земля» в житловий будинок в Броварах вибух газогенератора системи енергоподачі ракети, котрий поламався в час польоту. За даними комісії, стався вибух газогенератора, який розташований в хвостовому відділі, і являє собою пороховий заряд (шашку). В наслідок цього ракета стала «некерованою і продовжила свій політ як вільно кинуте тіло під кутом до горизонту».

29 квітня 2000 року — Міністр оборони України Олександр Кузьмук вважає несправедливим подавати в відставку після аварії, в результаті якої навчальна ракета «Точка-У» класу «земля-земля» влучила в житловий будинок в Броварах, і загинуло 3 особи. «З моєї сторони це було нечесно — зробити рекламно-благородний жест: Бачите, яка я сильна людина». «Тим самим я б кинув свої війська, своїх працівників, так званим благородством я б заховався за цією трагедією» — сказав він, продовживши, що вирішив для себе «випити цю гірку чашу до дна».

Подальша доля будинку

У відреставрованому будинку зараз живуть інші люди (постраждалі були переселені на вул. Грушевського). Від сліду ракети нічого не залишилось, тільки нові стіни стали на 15 см ширшими.

За матеріалами Вікіпедії

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути