chrome firefox opera safari iexplorer

2014 рік буде Міжнародним роком Тараса Шевченка?

05 квітня 2012 о 16:38

Президент України Віктор Янукович підписав листи до керівництва ООН та ЮНЕСКО з проханням оголосити 2014 рік Міжнародним роком Тараса Шевченка.

Про це Глава держави заявив на засіданні Громадської гуманітарної ради, повідомляє сайт Президента.

«Безперечно, ми всі розуміємо, щоб ці надзвичайно авторитетні організації почули голос України, необхідна зараз велика пропагандистська і лобістська кампанія, яка б досягла тієї мети, яку ми ставимо», — наголосив Президент.

На переконання Віктора Януковича, МЗС, дипломатичні відомства, видатні представники національної еліти, наші друзі у світі та посли країн, історія яких тісно пов’язана з іменем Шевченка, повинні сприяти Україні в досягненні цієї цілі. У цьому контексті Президент подякував послам Росії, Казахстану, Литви, Польщі за те, що вони з розумінням поставилися до важливості для України святкування 200-річчя Кобзаря.

Глава держави додав, що хоче почути від Міністра закордонних справ доповідь про окремий план роботи МЗС щодо підготовки до відзначення ювілею Тараса Шевченка.

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко у своїй доповіді поінформував про план заходів МЗС щодо відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

За словами урядовця, відповідні програми розробляють усі посольства та диппредставництва України у світі. Зокрема йдеться про проведення Київським національним університетом ім. Тараса Шевченка спільно з Інститутом літератури НАНУ та Московським держуніверситетом ювілейної конференції «Шевченко і Москва», а також проведення телемосту «Останнім шляхом Кобзаря».

Також у планах МЗС України — створення документального фільму «Шевченко у Москві» та проведення ХIV міжнародного семінару «Шевченківські читання» у Санкт-Петербурзькому державному університеті. «Йдеться про культурно-мистецькі заходи та про заходи зі спорудження і збереження об’єктів, пов’язаних з ім'ям Тараса Шевченка», — зазначив міністр.

«Принципово важливим» кроком у контексті Кобзаревого ювілею К.Грищенко назвав Шевченківську міжнародну конференцію в рамках ООН. Він додав, що йдеться про захід, який організовуватиметься Україною разом з українськими громадськими організаціями США та інших країн.

Міністр також додав, що кожне диппредставництво України має провести тематичні лекції з нагоди 200-річчя Т.Шевченка, опублікувати відповідні тематичні матеріали в періодичних виданнях країн свого перебування тощо. У деяких країнах (США, Китай), зазначив К.Грищенко, також домовлено про видання зібрань творів Тараса Шевченка.

«Головне — привернути увагу до ролі Шевченка, не тільки історичної, а й у сучасному світі», — наголосив Міністр закордонних справ України.

У свою чергу директор Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАНУ Микола Жулинський наголосив на необхідності завершення роботи з видання шеститомної Шевченківської енциклопедії. «Це унікальний проект»,- наголосив він.

За словами М.Жулинського, кожен із шести томів ілюстрованого видання містить майже тисячу сторінок. «Перші два томи у цьому році будуть надруковані, але хотілося б, щоб до 2014 року були видані всі шість томів», — сказав він.

Зі свого боку генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус висловив переконання, що починати роботу з упорядкування спадщини Кобзаря потрібно з формування повної бази даних – «з того всього, що зроблено нашим народом з увічнення пам’яті Шевченка і з оцифрування всього, що написав, намалював Шевченко — всього, що з ним пов’язано».

«Нам треба вже сьогодні думати про оновлення експозицій у 130 музеях, які існують сьогодні в Україні, і близько 10 у світі», — зазначив Д.Стус.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути