chrome firefox opera safari iexplorer

400 тисяч українців за кордоном не зможуть проголосувати за мажоритарників

05 квітня 2012 о 11:23

Конституційний суд України визнав неконституційним положення закону про вибори народних депутатів, згідно з яким зарубіжні виборчі дільниці включаються до складу одномандатних округів на території Києва.

Таке рішення суду було оприлюднено 5 квітня.

До КСУ звернулися 59 народних депутатів України з проханням визнати неконституційним положення ч.2 ст.22 закону «Про вибори народних депутатів України».

Згідно з цим положенням, закордонні виборчі дільниці створюються Центральною виборчою комісією при закордонних дипломатичних установах України, у військових частинах (формуваннях), дислокаціях за межами України, з рівномірним віднесенням до всіх одномандатних округів, які створюються на території столиці України — міста Києва.

Таким чином, зарубіжні виборчі дільниці не будуть включені до складу будь-яких одномандатних округів, але увійдуть до складу багатомандатного загальнодержавного округу, і виборці зможуть проголосувати на цих дільницях тільки за партійні списки.

За даними ЦВК, на закордонних виборчих дільницях налічується більше 400 тис. виборців.

Відповідно до закону, одномандатні округи формуються з приблизно однаковою кількістю виборців у кожному окрузі. Тому якщо закордонні виборчі дільниці не будуть закріплені за одномандатними округами в Києві, то загальна кількість виборців у столиці зменшиться. Відповідно, скоротиться і кількість одномандатних округів — за попередніми даними ЦВК, з 16-ти до 13-ти.

Відповідно до закону, ЦВК повинна ухвалити рішення про кількість одномандатних округів у кожному регіоні не пізніше 10 квітня.

Вибори в український парламент мають відбутися восени 2012 року. Вони пройдуть за змішаною системою — 50% депутатського корпусу буде обрана за партійними списками, 50% — у мажоритарних округах

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути