chrome firefox opera safari iexplorer

7 порад довголіття від Національної медакадемії та ООН

21 квітня 2012 о 13:48

Як повідомили в прес-службі МОЗ, в Інституті геронтології Національної медичної академії України за підтримки Фонду народонаселення ООН працює геронтологічний інформаційно-консультаційний центр, одним із завдань якого є інформування українців похилого віку про способи поліпшення здоров’я і продовження життя.

Фахівці центру оприлюднили рекомендації літнім людям, які хочуть виглядати і відчувати себе молодше свого віку.

Порада 1. Помірність у їжі і збалансований раціон
Експерти радять щодня вживати не більше 1,5 тис. кілокалорій. Цей мінімум розвантажує клітини і підтримує їх активність. Тим, кому за 40, рекомендують додати в меню моркву, солі кальцію для кісток і солі магнію для серця.

Порада 2. Відмова від куріння
Багато завзятих курців не кидають свою звичку, мотивуючи це тим, що здоров’я уже зіпсовано. В геронтологічному центрі підкреслюють, що відмова від сигарет поліпшить стан здоров’я навіть у дуже солідному віці.

Порада 3. Рух
Кілька хвилин занять спортом щодня продовжують життя. Доведено, що при русі в організмі виділяються гормони росту, що омолоджують тканини.

Порада 4. Сон в прохолоді
Оптимальна температура приміщення для нічного відпочинку – 17-18 градусів Цельсія. Сон в такій атмосфері сприяє уповільненню обміну речовин, що захищає організм від старіння.

Порада 5. Тренування пам’яті
Помічено, що добре тренують пам’ять заучування віршів, анекдотів, розгадування кросвордів, вивчення іноземних мов. Такі дії сповільнюють процес деградації інтелекту, активізують роботу серцево-судинної системи, покращують обмін речовин і знижують ризик виникнення недуг на зразок хвороби Альцгеймера.

Порада 6. Випуск емоцій назовні
Щоб не впадати в депресію, не потрібно пасивно спостерігати зовнішні обставини. Щоб менше хворіти, не можна звинувачувати у виникаючих проблемах себе, не можна стримувати свій гнів і образи. Для отримання розрядки потрібно частіше обговорювати проблеми з близькими. Позитивно на стан організму впливають навіть сльози: разом з ними організм позбавляється від гормонів стресу. Також в сльозах виявлені морфіноподібні речовини із заспокійливою дією.

Порада 7. Оптимізм
Експерти вкотре нагадують: сміх продовжує життя.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути