chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи занепокоєні новими ініціативами щодо реформ у структурі Мінекології

10 квітня 2012 о 13:40

Внаслідок адміністративної реформи в структурі міністерства екології можуть ліквідувати не тільки обласні управління, а ще і Національну комісію з Червоної книги.

Відповідний законопроект вже подано до Верховної Ради. Цього тижня його розглядатиме профільний парламентський комітет.

Тим часом, українські екологи розгорнули масштабну кампанію проти цієї ініціативи. Нині Міністерство екології в кожному регіоні має свої підрозділи, які не підпорядковані місцевим адміністраціям, і можуть самостійно давати або не давати дозволи на проведення господарської або іншої діяльності на території заказників та пам’яток природи.

Як розповів Deutsche Welle директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, з прийняттям законопроекту Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, співробітники цих управлінь будуть скорочені та переведені у відповідні відділи облдержадміністрацій і в них вже не буде теперішніх повноважень.

«Усе вирішуватимуть місцеві «царьки». Захотіли – закрити заповідник, ніхто не буде заперечувати. Захотіли побудувати в Карпатах 200 ГЕС, теж ніхто не буде проти! Фактично, депутати хочуть ліквідувати міністерство. Це аналогічно тому, якби Генпрокуратуру позбавили обласних прокуратур, або МВС – обласних підрозділів», – застерігає Борейко.

Екологи також виступають категорично проти ліквідації Національної комісії з Червоної книги. Це рада вчених, яка незалежно від позиції міністерства ухвалює рішення щодо внесення рослин та тварин в Червону книгу, та дає дозвіл на вилов тварин, приміром, у наукових цілях.

Якщо законопроект набуде чинності, цим перейматимуться міністерські чиновники: «Я так розумію, що ці вчені, які забороняють полювання на зубрів та вилов осетрів, як кістка в горлі для багатьох депутатів», – каже директор Київського еколого-культурного центру.

Голова харківської екологічної групи Печеніги Сергій Шапаренко вважає існуючу державну систему охорони природи «корумпованою». Проте, каже Шапаренко, краще мати погано працюючу систему, ніж ніякої: «Ось, приміром, місцеві управління, хай і погано, але все ж таки контролювали викиди промислових підприємств».

Запропоноване скорочення представництв мінприроди в регіонах, на думку Шапаренка, – це «перерозподіл хабарів за дозволи ближче до міністерства» та продовження політики знищення будь-якої можливості ведення природоохоронної діяльності в Україні.

Першим кроком, каже Шапаренко, було прийняття закону Про містобудівну діяльність, який урізав повноваження управлінь охорони природи, дозволивши будівельникам не узгоджувати свої проекти.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути