chrome firefox opera safari iexplorer

Літній відпочинок в Україні суттєво подорожчає

26 квітня 2012 о 12:24

За останні кілька років в Україні з’явилися тисячі маленьких готелів на 5—10 номерів і сотні великих філій — як закордонних компаній готельного бізнесу, так і вітчизняних. Ціни вже починають відповідати якості, а головне — Україна дуже приваблива з точки зору зеленого туризму, стверджують у Всеукраїнській спілці громадських організацій «Рада з питань туризму і курортів».

Водночас, каже її голова Євген Самарцев, через недосконале законодавство у питанні відшкодування податку на додану вартість ціни на готельні послуги залишаються чи не найвищими у Європі: «Якби в нас був нормальний податок на додану вартість для готелів, то й ціни були б значно привабливіші. В Україні найбільший податок для цього виду бізнесу в Європі, як і для ресторанного. Окрім того, приміром, у Туреччині держава безкоштовно виділяє земельну ділянку під готель. У нас такого немає — звідси й захмарні ціни».

Пан Самарцев наголосив: у контексті пляжного туризму наша держава мало цікавить іноземців, окрім хіба росіян, які їдуть у Крим. Тож маємо робити ставку на зелений туризм. «Слід створити свій кемпінговий рух, нам треба заманювати туриста не в Крим, а в Асканію–Нову, на сплав у Карпатах тощо», — пере­конаний фахівець. Натомість, ка­же заступник голови Всеукраїнської асоці­ації туристичних операторів Віктор Зінченко, нині влада планує закрити для відвідування місто Прип’ять, яке, не секрет, вабить багатьох вітчизняних й іноземних туристів саме своїми апокаліптичними краєвидами: «У мене немає щодо цього точної інформації, але це хороший бізнес. Тут заробляють гроші, частина яких потім наповнює бюджет. Я дуже добре знаю цей маршрут, бо одним iз перших став його організовувати».

Водночас експерти переконані: цьогоріч ціни на відпочинок піднімуться через зростання цін на електрику, продукти й бензин. Тому понад 80 відсотків українців, за їхніми словами, це літо проведуть удома або на дачі.

ДО РЕЧІ

Антимонопольний комітет розпочав перевірку цін на готельні послуги в Києві, Харкові, Львові і Донецьку та на автошляхах до цих міст напередодні Євро–2012. «Наше завдання — перевірити обґрунтованість ціни нічлігу в одномісних, двомісних, тримісних номерах у тих готелях, де передбачено розміщення уболівальників. Ціна має бути адекватною і відповідати європейському рівню. Оскільки зараз пішли скарги на те, що нібито в нас ціни на готельний номер набагато вищі, ніж у Європі», — цитує першого заступника голови АМКУ Рафаеля Кузьміна УНІАН. За його словами, якщо комітет виявить факти монопольного становища готелів на ринку, до них можуть застосовувати штрафи в розмірі 10% від річного обороту. «Приміром, якщо готель один біля стадіону, від цього готелю кілометрів 100—150 до іншого готелю, то в нас є всі підстави визнати цей готель таким, що займає монопольну позицію», — пояснив Кузьмін. Перевірку планують завершити до 1 червня.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути