chrome firefox opera safari iexplorer

Міністерство культури відмовляється святкувати 500-річчя Чигирина

25 квітня 2012 о 16:22

Громадськість Черкащини звернулася до Верховної Ради України з приводу відзначення ювілею міста Чигирин, який відбудеться у 2012 році.

7 грудня Парламент ухвалив Постанову «Про відзначення 500-річчя заснування міста Чигирин Черкаської області», внесену народними депутатами України М.Томенком, І.Єреськом, І.Геращенко та В.Деревляним.

Незважаючи на те, що час святкування ювілею першої гетьманської столиці козацької держави «не за горами», уряд зовсім не поспішає виконувати ухвалену Верховною Радою постанову.

Особливі побоювання викликає стан будівництва у складі Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького». Незважаючи на відкриття у 2009 році Резиденції, будівельні роботи так і не були доведені до кінця і, на жаль, зараз відбувається його поступове руйнування.

На думку Віце-спікера, першочерговим сьогодні є завершення будівництва комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького», який включений до переліку об'єктів, що мають бути споруджені до Чемпіонату Європи з футболу 2012.

У зв’язку з ситуацією, що склалася навколо виконання Постанови «Про відзначення 500-річчя заснування міста Чигирин Черкаської області», Микола Томенко звернувся до Міністра культури України із вимогою поінформувати громадськість про стан підготовки святкування ювілею.

Проте, уряд не поспішає виконувати рекомендації Верховної Ради України. Це чітко видно з відповіді Міністра культури України на звернення депутата. Так,  М.Кулиняк відповідв, що «Державним бюджетом України на 2012  рік заповіднику «Чигирин» капітальних видатків, в тому числі на завершення будівництва історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького» не передбачено».

На думку Миколи Томенка, така відповідь ще раз підтверджує байдужість та зневагу влади до української культури, історії.

Нагадаємо, Чигиринська фортеця – Резиденція Богдана Хмельницького отримала спецномінацію у всеукраїнському конкурсі «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» як визначна пам’ятка української історії.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути