chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт вимагає заборонити показ в України російського телесеріалу «Біла гвардія»

25 квітня 2012 о 11:28

Український Мінкульт попросив заборонити демонстрацію на території України російського телесеріалу «Біла гвардія». З відповідним запитом до голови відомства Михайла Кулиняка звернувся лідер партії "За Україну!"В'ячеслав Кириленко.

Дія картини розгортається в 1918 році в Києві, коли після відходу німців і зречення від влади гетьмана Павла Скоропадського, місто захоплюють війська Симона Петлюри.

На думку політика, фільм розпалює міжнаціональну ворожнечу й спотворює зміст романуМихайла Булгакова, екранізацією якого він є (в основу сценарію картини лягли кілька творів письменника: роман «Біла гвардія», п'єса «Дні Турбіних» і оповідання «Я вбив») .

Кириленко підкреслив, що автори телесеріалу «навмисне зобразили українців, які боролися за свою незалежність, неосвіченими, жорстокими, цинічними шовіністами, садистами й антисемітами».

Нагадаємо, восьмисерійний серіал зняв режисер Сергій Снєжкін. Авторами сценарію виступили письменники-фантасти Марина і Сергій Дяченки (які адаптували також для екранізації «Залюднений острів» братів Стругацьких).

Зйомки серіалу впродовж півроку йшли в Петербурзі, Києві та Виборзі. Прем'єра на телеканалі «Росія» відбулася в березні цього року. Український телеканал «Інтер», посилаючись на попередні домовленості з російськими партнерами, також проанонсував показ серіалу на найближчий час.

Сценарій серіалу неодноразово критикували експерти та українські ЗМІ. Крім маси історичних «ляпів» кінокритики Й журналісти відзначають спотворення духу твору через те, що українці показані з різко негативної точки зору, а не іронічної, як у Булгакова.

Деякі експерти називають не випадковим наплив російських фільмів, які викликають скандали й протести в Україні.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути