chrome firefox opera safari iexplorer

Неточність в енциклопедіях: винахідник антибіотиків родом із Вінниччини

23 квітня 2012 о 17:35

Зельман Ваксман прославився тим, що перший у світі винайшов антибіотик. За це в 1952 році отримав Нобелівську премію. Його ім’я вписано у книгу ста найвідоміших людей світу.

Чому саме цим Нобелівським лауреатом зацікавився історик із Липовця Олександр Роговий?

ДОВІДКОВО

Зельман Ваксман народився 1888 року в єврейській родині в селі Нова Прилука (нині Липовецького району Вінницької області). Там здобув початкову освіту. У 1911 році сім’я виїхала із села. З часом Ваксмани перебралися до Америки. Там у Зельмана виявився талант ученого-дослідника.

У 1943 році він винайшов перший із протитуберкульозних засобів і дав йому назву «стрептоміцин». До речі, широко відоме поняття «антибіотик» також належить нашому земляку.

У 1952 році члена Національної Академії Наук США Ваксмана нагородили Нобелівською премією в галузі фізіології та медицини. Помер вчений 16 серпня 1973 року в Америці. У США його ім’ям названо Інститут мікробіології.

На Чернігівщині святкували «чужі» ювілеї

Олександр Роговий

— Коли наша держава стала незалежною, на всіх рівнях почали виявляти особливу увагу до видатних українців, — каже Олександр Роговий. — В одній із газет я прочитав прізвища лауреатів Нобелівської премії, які є вихідцями з України. Їх у нас шестеро. Звернув увагу, що Зельман Ваксман, як було написано, родом із Прилук Чернігівської області. Хто вчив історію, той знає про існування так званого царського універсалу про визначення межі осілості для євреїв. Цим документом заборонялося поселення євреїв на теренах нинішньої Чернігівської області. Ця деталь зацікавила. Тим паче що в нас теж є населені пункти із словом Прилука — Нова Прилука, Стара Прилука...

Прискіпливий до точності історичних фактів Олександр Роговий віднайшов у Києві в архіві книгу Всеросійського перепису 1897 року, де документально зафіксовано, що Ваксман народився саме в подільській Прилуці.

60 років тому подолянин Зельман Ваксман став Нобелівським лауреатом. Однак місцем його народження значилася Чернігівська область. Неточність виправив вінницький історик-дослідник Олександр Роговий. Через нашу газету він звертається до колег із Чернігівщини з проханням передати на малу Батьківщину вченого матеріали, які діти Ваксмана надсилали протягом багатьох років до Прилук.

Остаточно підтвердили цей факт спогади самого вченого. У книжці «Моє життя з мікробами» він згадує, що батьківщиною його матері й бабусі є містечко Нова Прилука, розташоване на відстані приблизно сорока миль від Бердичева і двадцяти миль від Вінниці. У Вінниці народилися його дід і батько, як пише сам Зельман Ваксман. Книжка надрукована у Братиславі 1968 року. У спогадах згадуються також Козятин та містечко Турбів.

До речі, переклав цю книжку російською мовою також вінничанин — Андрій Баніт.

Тим часом на Чернігівщині святкували ювілеї колишнього подолянина як свого земляка. У Прилуках навіть відкрили музей видатного вченого.

Навіть відповіді не отримав

Припущення з приводу історичної неточності історик знайшов на сторінках газети «Літературна Україна» за квітень 2003 року. У статті, автором якої є Володимир Сапон, конкретно поставлено запитання: «Чому у всіх енциклопедичних виданнях місцем народження Ваксмана значиться місто Прилуки?». «Певно, тому, — пише автор, — що перші американські біографи не знайшли на карті України маленький населений пункт Нова Прилука і сприйняли його за відоме у всій Україні місто Прилуки».

— В одному зі спогадів учений розповідає про своє містечко Прилука, — каже О. Роговий. — Тому припущення, зроблені на сторінках «Літературної України», зрозумілі.

Протягом тривалого часу син вченого на ім’я Байрон надсилав у Прилуки матеріали про батька.

— Тепер вони їм не потрібні, — каже О. Роговий, — бо Ваксман не їхній земляк. Насправді на Чернігівщині святкували ювілеї нашого земляка. Написав їм листа з проханням передати ці матеріали нам. Але навіть відповіді не отримав.

На документи не зважали

Майже десять років історику довелося переконувати всіх, що Нобелівський лауреат — колишній подолянин. «Незважаючи на те, що я мав копії документів, на них ніхто не зважав, — продовжує співрозмовник. — У газетах продовжували писати, що Ваксман — із Чернігівщини. Знайшов одну статтю, де зазначено, що він взагалі родом із Росії. А в довіднику «Знаменні пам’ятні дати Вінниччини. 1998 рік» сказано чомусь, що Ваксман народився у Старій Прилуці.

Виправити помилку історик прагнув за допомогою вчених із Вінницького медичного університету імені Пирогова.

«Коли перший раз прийшов у цей виш, там уважно подивилися на виписку з першого Всеросійського перепису населення 1897 року, і на цьому все скінчилося, — розповідає О. Роговий. — Тим часом я продовжував писати про цей історичний факт в бібліотеки, архіви Києва і навіть Москви, до редакцій газет».

Одного разу, згадує співрозмовник, до архіву в Липовці, де він працює, під’їхала іномарка.

— Це були науковці з медичного університету, — згадує О. Роговий. — Запропонували написати книжку про Ваксмана. Казали, що профінансують її видання. На той час у мене вже було достатньо маловідомих матеріалів про нашого Нобелівського лауреата. Виклав їх, як мовиться, на одному диханні.

Далі почалося те, чого не міг чекати історик. Йому сказали, що книжка швидше побачить світ, коли будуть співавтори. Він погодився.

Книжку, над якою я працював, побачив згодом у знайомих, — каже О. Роговий. — Моє прізвище значилося десь внизу. Мені навіть не повідомили про те, що її надрукували. Але не це головне...

На відкриття приїздили син і внук вченого

З ініціативи О. Рогового в селі Нова Прилука, де пройшли дитячі роки вченого, вирішили встановити пам’ятний знак.

Вибрали гарне місце. Щоправда, довелося декого переконувати в тому, що стояти знак має там, де найбільше ходять чи їздять люди. Біля дороги. Позаду церква, поруч сквер. Колись тут була торговельна площа.

Фото golos.com.ua

На відкриття пам’ятного знака приїздив син вченого Байрон разом із внуком. Розчулені ходили тими стежками, які свого часу пізнав їхній батько і дід. Сталося це 23 вересня 2003 року.

Ще одну добру справу зробив історик — ініціював випуск поштової марки на честь 60-річчя з часу присудження нашому земляку Нобелівської премії.

— «Укрпошта», наскільки мені відомо, підтримала нашу пропозицію, — каже О. Роговий. — З Києва вже зробили запит із проханням надіслати потрібні документи, а також фото тих місць, де народився вчений. Думаю, що пам’ятний знак також буде відображено на марці.

Крім цього, до Києва надіслали інші знімки з буклету про малу Батьківщину вченого, виданого О. Роговим.

У медичному університеті створили музейний куточок науковця і фонд його імені. Показово, що у Вікіпедії місцем народження Ваксмана значиться Вінницька область.