chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Києві відтворять давній звичай святкування Благовіщення

07 квітня 2012 о 09:35

Цього року на день Благовіщення припадає субота перед Вербною неділею.

У таку суботу в давнину у Києві відбувалася молодіжна хода. Семінаристи, студенти збиралися в Георгіївському соборі (він був між Софійським собором і Золотими воротами, у 1934 році знищений більшовиками).

Там відбувався духовний концерт і митрополит благословляв молодь.

Хода йшла з вербовими гілками та свічками, із піснеспівами до Києво–Могилянської академії. В академії їх зустрічав ректор або ж ігумен Братського монастиря. Там також відбувався духовний концерт.

«Цього року ми хочемо відродити цей звичай», — розповідає «Україні молодій» відомий знавець старовини і бард, лідер гурту «Хорея козацька» Тарас Компаніченко.

За його словами, ідею підтримали молодіжні православні братства, громадські організації — «Молода просвіта», туристичний клуб «Скіфи» та музичні гурти.

Хода розпочнеться в суботу о 18.00 від Володимирського собору із зупинками біля кожної церкви: біля Благовіщенської на Золотих воротах, біля Софійського і Михайлівського соборів, Олександрійського костелу, біля церков Пирогощі, Покровської та Миколи Доброго на Подолі і, врешті, церков Києво–Могилянської академії — Благовіщення та Святодухівської, де відбудеться духовний концерт.