chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у православних християн починається поминальний тиждень

22 квітня 2012 о 11:20

Другий тиждень після Великодня називається поминальним, або Хоминим (Фоминим) тижнем.

Починається він Фоминою, або Провідною неділею. Цього дня поминають померлих. У різних місцевостях України цей обряд має свої назви – «гробки», «могилки», «бабський Великдень». Але скрізь, по всій Україні, поширена назва «Проводи».

Сьогоднішній день отримав свою назву через події, які відбулися за тиждень після воскресіння Ісуса. Апостол Фма не вірив у воскресіння поки не побачив ран на тілі воскреслого Ісуса та не встромив свого пальця у рану на Його боці. Ісус дозволив йому до себе доторкнутися, і лише тоді Тома повірив.

Інша назва цієї неділі – Анти-Пасха. Це немов повторення Пасхи. Цього дня їдять спеціальний хліб, що називається Атрос.

Назва «Провідна неділя» свідчить про те, що свято Пасхи триває. Згадуючи померлих, не годиться називати їх «небіжчиками», бо в ці дні «вони все чують, яка про них мова мовиться». Найкраще їх називати родичами.

У старих писемних пам'ятках, у Троїцькому та Новгородському літописах, датованих 1372—1973 роками, згадується й інша назва – Радуниця або Радовниця. У церковному словнику 1773 року є згадка про те, що в Радуницю був звичай поминати померлих свояків за язичницькими обрядами.

Люди приносили на могилу вино пиво, пироги, млинці, і після відправи священником панахиди, взявши чарку з вином або склянку з пивом, лили частину на могилу, а решту допивали самі.

Джерело: УНН
Розділи: Суспільство Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути