chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці почали видавати картку киянина

03 квітня 2012 о 14:24

Другого квітня в столиці України почали видавати так звані картки киянина. Першими їх отримають пенсіонери й пільговики, потім усі охочі. Київська влада переконує: це найбільш зручний і простий механізм надання пільг та знижок.

Проте деякі експерти все ж сумніваються в доцільності такого нововведення, повідомляє Радіо Свобода.

В електронному чипі картки киянина буде інформація про власника, вже існуючі, а також нові, запроваджені київською владою пільги, пояснюють у Київській міській держадміністрації. Щоб отримати картку киянина, людина має звернутися до районного управління соціального захисту з відповідними документами.

Катерині Миколаївні 80 років, і про впровадження картки вона знає з новин, однак іти в управління соцзабезпечення і писати заяву жінці важко, бо на вулицю вона практично не виходить. Тож боїться, що залишиться без додаткових знижок та пільг.

«Люди, яким понад 75, туди не підуть, це далеко так, там черги! Краще б вони видавали ці картки за місцем проживання, – каже жінка. – Хотілося б, щоб за цією карткою можна було отримати знижку в магазинах, супермаркетах. У Києві вже існують магазини, де є знижки для пенсіонерів, але там обмежений вибір і вони дуже далеко».

У КМДА обіцяють додаткові знижки

Знижки у продуктових крамницях будуть, і не лише для пільговиків, обіцяють в КМДА. За словами прес-секретаря заступника голови адміністрації Руслана Крамаренка Олесі Астаф’євої, зараз тривають перемови з найбільшими мережами супермаркетів Києва. Крім того, пільговики матимуть знижки на деякі категорії ліків у комунальних аптеках, говорить Астаф’єва.

«На картці також є транспортний додаток. Є певна категорія людей – більше ніж 80 тисяч киян, які мають пільгу в метро (безкоштовний проїзд лише в наземному транспорті). Місто за свої кошти надає ці пільги, зашиті на цю картку. Але на виготовлення карток місто не витрачає нічого, це банківські картки, що випускаються за рахунок банку», – каже прес-секретар.

Запровадження карток нічого не змінить – експерт

Провідний експерт центру Разумкова Павло Розенко називає ініціативу КМДА бізнес-проектом. За його словами, запровадження таких карток – це не соціальна політика, а просто імітація діяльності з PR-метою.

«На мій погляд, картка не має стосунку до системи соціального захисту. Пільги і так видаються в безготівковій формі. Мені здається, що влада дуже захопилася сьогодні такими бізнес-проектами, замість того щоб кошти, в тому числі і київської громади, спрямовувати на соцзахист населення або покращення доступності соцпослуг. Абсолютно не зрозуміло, чому за наші кошти, кошти мешканців міста Києва, повинен видаватися продукт, це ж не лише картки, це все інформаційне, електронне супроводження, забезпечення. Це справа безперспективна», – вважає Розенко.

Столична влада планувала впровадити картку киянина ще у 2010-му. Зараз у КМДА обіцяють, що до кінця наступного року картки отримають усі мешканці Києва.

Розділи: Суспільство