chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям не загрожує «глибока старість», — МОЗ

02 квітня 2012 о 17:38

В Україні — високі показники рівня старіння населення. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Експерти відомства наголошують, що на сьогодні частка населення у віці 60 років і старше становить понад 20%, найвищий рівень постаріння зафіксовано у сільських жінок (понад 30%).

Особливість еволюції вікової структури населення України полягає в тому, що в умовах високої смертності дорослого населення її піраміда старіє тільки «знизу» – внаслідок зниження народжуваності, на відміну від країн Заходу, де відбувається старіння «зверху» в результаті зниження смертності, підкреслили у МОЗ.

На відміну від переважної більшості країн з низькою народжуваністю, населенню України не загрожує «глибока старість», яка визначається часткою «найстаріших», тобто осіб у віці 80 або 85 років і старше, пояснюють експерти.

Величина цього показника в нашій країні досить скромна – серед 43 європейських країн, США та Канади наша країна посідає 34 місце.

Експерти наголошують, що стрімкі соціально-економічні перетворення в Україні не могли не позначитися на формуванні рівня дітородної активності населення і призвели до значних зрушень у народжуваності. Зниження народжуваності і перехід до однодітності стали характерною рисою новітніх демографічних процесів у нашій країні. Вони пов’язані із змінами у дітородній поведінці населення, обумовленими, з одного боку, зовнішніми економічними умовами, що характеризують соціальний статус жінки у суспільстві, рівень її освіти, зайнятості, доходів, соціальної захищеності, а з іншого – ступенем задоволення особистих потреб та інтересів, пояснюють у МОЗ.

Низька народжуваність та пов’язане з нею незабезпечення самовідтворення населення стали феноменом і основним викликом для багатьох європейських країн. У цьому плані Україна не є винятком.

Проте в Україні це поєднується з різким погіршенням здоров’я населення, у тому числі репродуктивного, високим рівнем смертності, що в розвинутих країнах не спостерігається, підкреслюють експерти.

Нагадаємо, за прогнозами експертів, через 10 років в Україні проживатимуть 36-38 млн. осіб, а якщо негативна демографічна динаміка збережеться, то через 50 років українців залишиться 8-12 млн.

Про це заявляла голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я Тетяна Бахтєєва.

За її словами, за останні 15 років населення України скоротилося майже на 7 млн. осіб — з 52,2 млн. до 45,6 млн., що «зіставно з населенням таких країн, як Данія, Грузія, Фінляндія, Норвегія».

«Якщо в 1970 році жителі України і країн Європи в середньому жили близько 70 років, то сьогодні наші люди живуть на 10 років менше, ніж жителі Європейського Союзу. Україна посідає 150-те місце серед 223 країн світу за показником середньої тривалості життя», — сказала Т.Бахтєєва.

Вона зазначила, що аналіз демографічної ситуації в Україні свідчить про те, що на відміну від більшості європейських країн, населенню України «не загрожує глибока старість», тобто у віці 80-85 років і старше.

Така демографічна ситуація зумовлена високим рівнем захворюваності населення, лідируючі позиції в структурі якої займають серцево-судинні, онкологічні захворювання, цукровий діабет і хронічні респіраторні захворювання.

Також Т.БАХТЄЄВА зазначила, що сьогодні Україна щорічно втрачає більш як 700 тис. своїх громадян, причому третину з них становлять люди працездатного віку, разом з тим смертність населення в Україні становить 15,2, а в країнах – членах ЄС 6,7 на 1000 населення.

«Рівень смертності чоловіків працездатного віку в Україні перевищує аналогічний показник навіть в країнах, де валовий національний продукт в 4-6 разів нижчий, ніж у нашій країні», — відзначила Т.БАХТЄЄВА.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути