chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні проживає майже 400 тисяч ромів, а офіційно — лише 48 тисяч

09 квітня 2012 о 09:16

8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів. В Україні чисельність ромської спільноти, за даними перепису, становить близько 48 тисяч осіб, проте згідно з інформацією ромських НДО – від 200 до 400 тис.

Найбільші місця компактного проживання ромів є в Закарпатській та  Одеській областях. Їх освітній рівень залишається найнижчим, що зумовлює високий рівень безробіття (більш ніж 54 % ромів не мають роботи), лише 3,5% ромів отримують пенсії. На сьогоднішній день в Україні не існує Державної програми, спрямованої на покращення життя ромів, водночас окремі органи місцевої влади акцентують увагу на ромській проблематиці.

Ромські громадські організації, що піклуються потребами спільноти, за міжнародного сприяння та у співпраці з органами влади намагаються просувати ініціативи щодо підтримки і зміцнення соціально-економічної та культурної інтеграції ромів у суспільне життя. Основою такої діяльності є, зокрема, План дій Рада Європи – Україна на 2011 — 2014 рр...

Глава Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Манфред Профазі зазначає: „Як у багатьох інших країнах, громада ромів в Україні стикається з багатьма викликами: обмеженим доступом до освіти, житла та медичних послуг. У поєднанні з нетерпимістю це призводить до соціальної ізоляції. У Міжнародний день ромів МОМ знову підкреслює свою готовність підтримувати зусилля українського Уряду та громадянського суспільства на шляху до повної інтеграції спільноти ромів в Україні”.

Юлія Кондур, президент МБО „Ромський жіночий фонд  „Чіріклі”, зазначає, що за час незалежності України відбулися певні позитивні зміни в життєвих стандартах ромської спільноти, але більшість її проблем залишаються настільки ж гострими, як і раніше. „Ми запрошуємо всі зацікавлені сторони для створення політичного, правового, економічного та соціально-культурного клімату в нашій державі, в якому права і культура ромів та інших національних меншин  поважаються та розвиваються”.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути