chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні розгорається скандал навколо нового фільму «Матч»

11 квітня 2012 о 10:31

Українські політики непокояться, що через новий фільм «Матч», в якому розказано про «матч смерті» між київськими футболістами та солдатами нацистської армії, може погіршитись ставлення до німецьких вболівальників напередодні Євро-2012, про це пише Daily Mail.

«Завжди є хулігани, які використовують футбол, аби вилити на когось свою агресію. І декого з них може надихнути цей фільм», — пояснив політолог Володимир Фесенко.

Кожен українець знає про «Матч смерті», який відбувся 9 серпня 1942 року, коли київські футболісти перемогли німців з рахунком 5-3, за що поплатилися власними життями. Перед матчем футболістів попередили, що у будь-якому випадку вони повинні програти німецьким воякам, оскільки нацистська Німеччина — це нація переможців.

Фільм мав бути закінчений до кінця квітня, але наразі ситуація з ним незрозуміла, про це сказала дистриб'ютор компанії «Інтер фільм» Юлія Яценко. Рішення про демонстрацію фільму на широкому екрані мають прийняти до 1 травня.

Тим часом Ярослав Підгора-Гвяздовський, член експертної комісії, радить заборонити фільм до показу, оскільки він розпалює міжнаціональну ворожнечу. Його також здивувало, що нацисти у фільмі говорять українською, тоді як безстрашні позитивні герої говорять російською.

Незалежний кінознавець Володимир Войтенко також вважає, що фільм краще не демонструвати.

«Це ідеологічна пропаганда — всього лише елемент нової нео-імперіалістичної російської політики. Це політичне питання і держава повинна вирішити — дати плюнути собі в обличчя чи ні.»

Продюсер фільму Дмитро Куліков заперечує таку думку, вважаючи, що нічого анти-українського у стрічці немає.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури