chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні виник критичний надлишок вугілля

19 квітня 2012 о 14:11

Через те, що українське вугілля дорожче за імпортне, та менш якісне, його перестали купувати. У результаті на складах держпідприємства «Вугілля України» було накопичено близько 400 тис. т нереалізованої продукції на суму $ 65 млн.

Ринкових механізмів для подолання кризи знайти не вдалося, а вирішити цю проблему в майбутньому можна лише перекладом українських ТЕЦ з газу на вугілля, про що раніше заявляли українські влади, пише «Комерсант Україна».

«Українські державні шахти знаходяться на межі зупинки. На складах зібралось 400 тисяч тонн вугілля. Скоро воно почне окислюватись і створить серйозні екологічні проблеми», — заявив нещодавно генеральний директор об'єднання "Укркокс"Анатолій Старовойт.

Перезавантаження складів відбувається, незважаючи на те, що обсяг видобутку коксівного вугілля в Україну падає. У минулому році їх видобуток знизився на 1 млн т, до 22 млн т.

Не в останню чергу це пов'язано з тим, що попит на українські низькоякісні коксівне вугілля знижується. З того вугілля, що добувається в Україні, можна виробити лише 3,5 млн т якісного коксу, а металургам потрібно 14 млн т, говорить заступник гендиректора об'єднання «Металургпром» Микола Абросімов.

При цьому, вартість українського вугілля, в середньому, на $ 20 вища за імпортне. Тому кожен рік обсяг імпорту вугілля до країни зростає.

На початку 1990-х частка імпортного вугілля становила 14,7%, а за результатами минулого року — близько 40%.

Нагадаємо, на початку року міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявляв про те, що Україну з 1 січня скорочує закупівлі газу, і що Київ має намір замінити дороге російське паливо вугіллям власного видобутку. Наразі справа далі заяв не пішла.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути