chrome firefox opera safari iexplorer

Влада посилює тиск на незалежні ЗМІ

26 квітня 2012 о 14:53

Як повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу, починаючи з 21 квітня, співробітники податкової міліції намагалися «незаконно тероризувати осіб», які надають або надавали послуги ТВі.

У повідомленні стверджується, що контрагентам телеканалу намагаються вручити листи, в яких говориться, що податковою міліцією проводиться «відпрацювання ТОВ «Телерадіокомпанія «Телерадіосвіт» (телеканал ТВі). У ТВі зазначають, що такого юридичного терміну як «відпрацювання» не існує у природі. «Це синонім звичайного бандитського поняття «наїзд» і діють податкові міліціонери як бандити», — заявляють на каналі.

Прес-служба ТВі нагадує, що пунктом 61.3 Податкового кодексу України встановлено, що органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, податкової міліції, прокуратури та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб’єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування. «Отже, податкова міліція може здійснювати перевірку платника податків, в тому числі вимагати копії документів, лише у межах здійснення оперативно-розшукової діяльності чи розслідування кримінальної справи», — наголошується у повідомленні.

«Як свідчить текст запиту, відповідні документи запитуються на підставі листів ДПІ у Солом’янському районі м. Києва, що здійснює документальну перевірку телеканалу, таким чином запит чітко підтверджує, що співробітники податкової міліції всупереч вимогам пунктів 61.3 та 78.3 Податкового кодексу України беруть участь у проведенні документальної перевірки каналу», — зазначається у повідомлені ТВі.

У зв’язку з цим телеканал вважає такі протизаконні дії податківців цензурою, за яку особисту відповідальність несе голова державної податкової служби України Олександр Клименко.

«Ми сподіваємося, що Олександр Вікторович втрутиться у цю ситуацію і припинить протизаконні дії своїх підлеглих проти засобів масової інформації, які він обіцяв не лише не переслідувати, а й не перевіряти напередодні початку виборчих перегонів», — наголошує прес-служба каналу.

Також ТВі інформує суб’єктів підприємництва, які співпрацювали або продовжують із нами співпрацювати, що будь-яким чином реагувати на незаконні дії чи вимоги податкових міліціонерів непотрібно. У повідомленні зазначається, що податкові міліціонери не мають жодного права турбувати їх у вихідні, а тим більше без рішення суду з’являтися у їх помешканнях.

«Ми просимо народних депутатів, які підтримують свободу слова і звичайних громадян, які небайдужі до нашого каналу і до майбутнього України, зателефонувати особисто до податкових міліціонерів, які незаконно діють та попросити їх припинити свої незаконні дії», — наголошує прес-служба телеканалу ТВі.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути