chrome firefox opera safari iexplorer

Влада вирішила підняти українцям рівень «ай-к'ю»

12 квітня 2012 о 09:07

У парламенті готують законопроект, згідно з яким усі державні заклади харчування зобов'язані будуть куховарити винятково з йодованою сіллю.

Приватним кафе і ресторанам це буде рекомендовано, йдеться в сюжеті ТСН. Обґрунтуванням ініціативи є йододефіцит і відповідно – низький «ай-к'ю» молодого поколіня.

Брак цього хімічного елемента в організмі людини призводить до порушень функцій мозку та розумової відсталості. Крім того, страждає репродуктивна функція, імунна система та розвиток різних органів, запевняє професор Інституту ендокринології Вікор Кравченко.

Здавалося б, панацея очевидна не лише медикам і депутатам – йодована сіль. Проте в ній фахівці вгледіли також і небезпеку, що йменується «йодат калію».

«Сьогодні ще ніхто в світі не провів хронічних, токсикологічних досліджень нешкідливості йодату калію. Як і на що він діє є тільки догадки», — попередив фахівець Інституту гігієни та медичної екології Віталій Корзан. Саме цією речовиною переважно йодують сіль в Україні.

Тим часом, як більшість світу віддає перевагу йодиду калію. Різниця в одну літеру, запевняє фахівець інституту гігієни і медичної екології, загрожує додатковими токсинами в організмі. До всього, вітчизняними держстандартами дозволена пропорція 40-к міліграмів йоду на кілограм солі. А це – забагато.

Занепокоїлися також імунологи – не кожен організм сприймає йод. Тому, запевняють, формулу ідеального законопроекту про йодовану сіль виводити доведеться довго.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути