chrome firefox opera safari iexplorer

Влада знову обіцяє українцям дешеві ліки

18 квітня 2012 о 12:51

Прем'єр Микола Азаров прогнозує, що після введення референтного ціноутворення деякі види ліків можуть подешевшати в 2 рази.

Про це він сказав, відкриваючи засідання уряду.

Крім того, з його слів, уряд має намір впровадити механізм часткової компенсації вартості на соціальні види медикаментів.

«У результаті вартість ліків для населення повинна знизитися від 20% до 2 разів», — заявив Азаров.

Прем'єр нагадав, що Мінохорони здоров’я буде реалізовувати пілотний проект за референтними цінами для хворих гіпертонією й зазначив, що протягом тижня відомство повинне розробити всі необхідні для цього механізми й провести консультації з учасниками фармацевтичного ринку.

Також Азаров заявив, що більшість ліків повинні продаватися за рецептами й призначенням лікаря. З його слів, нині 85% ліків українці купують без призначення лікаря, орієнтуючись на поради знайомих і рекламу.

«Тобто країна охоплена самолікуванням, але вже давно встановлено, що сприйняття лікарського засобу досить індивідуально, і при тій же самій хворобі одному пацієнтові препарат допомагає, а іншому — ні. Потрібно кваліфіковане рішення лікаря про те, що саме призначити хворому. Тому призначати ліки, особливо у важких випадках, повинні тільки лікарі», — сказав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що за теперішньої ситуації не дивно, що до 70% хворих скаржаться на те, що ліки не діють.

«Наші громадяни сьогодні витрачають на ліки більше 20 млрд гривень щорічно. Виходить, 2/3 цієї суми витрачається даремно, на профанацію лікування. Тобто стоїть завдання впровадити європейську практику, коли ліки, за винятком найелементарніших, продаються тільки за рецептами», — підкреслив Азаров.

Він також заявив, що великі фармацевтичні компанії «огорнули мереживом маркетингу» лікарні й поліклініки, і пацієнтам часто нав'язують дорогі імпортні препарати, які насправді мають дешевші вітчизняні аналоги.

У зв'язку з цим прем'єр впевнений, що необхідно впровадити такі регламенти й протоколи, які б зобов'язували лікарів адекватно призначати ліки й об'єктивно інформувати пацієнтів про їхній можливий вибір.

Як повідомляли Ukranews, у грудні 2011 року Верховна Рада заборонила рекламу ліків, застосування й відпускання яких дозволяється тільки за рецептом лікаря.

У березні Азаров доручив міністрові охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій почати пілотний проект із впровадження референтних цін на ліки для хворих на гіпертонію та цукровий діабет із 1 травня.

Мінохорони здоров’я має намір впровадити анулювання ліцензій для аптек, які реалізують ліки з націнкою, що перевищує встановлену державою.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути