chrome firefox opera safari iexplorer

Янукович хоче відродити Кирило-Мефодіївське братство як «модний студентський рух»

05 квітня 2012 о 12:59

В рамках підготовки до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка Президент Віктор Янукович пропонує влаштувати Шевченківські читання, відродити Кирило-Мефодіївське братство і влаштувати фестиваль «Кобзар Forever».

Про це глава держави заявив в ході засідання Громадської гуманітарної ради, передає кореспондент «Коментарів».

За словами Януковича, він уже підписав листи до ООН і ЮНЕСКО, в яких просить визначити 2014-й рік Міжнародним роком Шевченка.

«Одна з важливих точок у процесі створення ювілею Кобзаря — пожвавлення того духу, середовища, в якому визрівав Шевченко. У зв´язку з цим пропоную провести Шевченківські читання, відродити Кирило-Мефодіївське братство, як модний студентський рух, а також організувати держпрограму Шевченківський дім, в якому буде зібрана і збережена спадщина Шевченка», — зазначив Янукович.

Також він висловив побажання залучити до святкування ювілею максимальну кількість людей. Янукович сподівається, що представники української еліти візьмуть в цьому активну участь, а також зазначив, що до 2014 року буде створено інтерактивний музей і фестиваль «Кобзар Forever».

«Автором цього фестивалю є присутній серед нас поет Володимир Цибулько», — заявив Янукович.

Варто відзначити, що ініціативу Президента про Кирило-Мефодіївському братство і новий фестиваль присутні на гуманітарній раді зустріли бурхливими оплесками.

Довідка Вікіпедії

Кирило-Мефодіївське братство — українська таємна політична організація, що виникла в грудні 1845-січні 1846 у Києві.

Ініціаторами її створення і засновниками виступили Василь Білозерський, Микола Гулак, Микола Костомаров, Пантелеймон Куліш, Опанас Маркевич.

Організація була названа іменами відомих слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія.

Крім організаторів, до братства незабаром увійшли: Георгій Андрузький, Олександр Навроцький, Дмитро Пильчиков, Іван Посяда, Микола Савич, Олександр Тулуб.

У квітні 1846 року до братства вступив Тарас Шевченко.

Восени 1846 року загальна кількість членів братства, за даними слідства, становила 12 осіб. Кирило-Мефодіївське братство проіснувало 14 місяців. У березні 1847 року за доносом провокатора Олексія Петрова діяльність братства була викрита, а члени заарештовані.

Історичне значення Кирило-Мефодіївського братства полягає у тому, що воно було першою спробою української інтелігенції вдатися до політичної боротьби. Братство вперше розробило широку політичну програму національно-визвольного руху, яка стала дороговказом для його наступників.

Принципово важливим було і те, що Кирило-Мефодіївське братство стало самостійним і самобутнім політичним формуванням, яке організаційно не підпорядковувалося, а ідеологічно не повторювало політичних настанов жодної з загальноросійських суспільних течій. Це позитивно вплинуло на національну свідомість.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути