chrome firefox opera safari iexplorer

З травня ощасливлять деяких пенсіонерів

20 квітня 2012 о 13:13

Починаючи з травня, у кількох категорій українських пенсіонерів підвищиться пенсія. Новація торкнеться тільки тих пенсіонерів, яким пенсія призначена до 2008 року.

Передбачається, що з 1 травня при нарахуванні пенсії цим громадянам буде враховуватись середня заробітна плата не за 2006 рік (928,81 грн), а за 2007 рік (1197,91 грн). У результаті такі пенсіонери протягом травня-грудня 2012 року додатково отримуватимуть щомісяця у середньому 103,60 грн до пенсії.

Буде підвищено і доплати до пенсій членам сімей померлих інвалідів війни. З 1 січня 2012 року вони – а це 6,3 тис. осіб – отримують доплату до пенсії у розмірі 28% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, тоді як для членів сімей загиблих військовослужбовців доплата становить 42% від цієї величини. З 1 травня ці доплати зрівняються, і кожен пенсіонер, що має статус члена сім’ї померлого інваліда війни, протягом травня–грудня додатково отримає в середньому щомісяця 119,1 грн.

З травня зростуть також пенсійні виплати для учасників війни, яких в області налічується 40,9 тис. осіб.

Підвищиться розмір надбавок для учасників війни, нагороджених медалями, і для інших учасників війни – у середньому це по 42,5 додаткових гривень щомісяця з травня по грудень. Досі, починаючи з 2006 року, ці надбавки становили відповідно 15 і 10 відсотків від прожиткового мінімуму, тепер же вони становитимуть 20 і 15 відсотків.

Пощастило також пенсіонерам силових міністерств і відомств, яким Президент обіцяє підвищити пенсії у липні. Востаннє їм перераховували пенсії чотири роки тому. У зв’язку з цим, 15,7 тис. колишніх силовиків Черкащини мають пенсії нижчі, ніж у тих їхніх колег, кому призначено пенсію після 2008 року.

Поряд із цим позаплановим збільшенням пенсій, пенсіонерам силових структур буде проведено чергове липневе підвищення пенсійних виплат у зв’язку з поетапним збільшенням прожиткового мінімуму. Ще два етапи цього збільшення відбуватимуться з жовтня та з грудня цього року, як передбачено Законом України “Про Державний бюджет України на 2012 рік”.

За попередніми розрахунками, щомісячна загальна сума пенсійних виплат на Черкащині на цей період зросте більше, ніж на 40 млн грн.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути