chrome firefox opera safari iexplorer

За образливі коментарі в Інтернеті можна отримати від штрафу до 5 років

10 квітня 2012 о 13:09

У міліції заявляють, що не відслідковують коментарі в інтернеті. Про це розповів глава прес-служби МВС Володимир Поліщук, передає Сегодня.

За його словами, покарання за образливі коментарі може бути тільки, якщо українці подають до суду один на одного. І саме суд визначає для них покарання.

«От якщо з'являються загрози життю людей — це вже кримінальна справа. Це міліція відслідковує», — розповів Поліщук.

За його словами, людину можуть покарати просто штрафом (до 119 гривень) або змусити принести публічні вибачення й виплатити компенсацію за моральну шкоду.

Що ж стосується 15 діб, то таке покарання передбачене за дрібне хуліганство — у статті 173 адмінкодексу зазначено, що за нецензурщину можуть і заарештувати.

Правозахисники кажуть, що зараз образи в мережі заміняють вуличні свари. Але лайка й на вулиці, і в мережі підпадає під адмінвідповідальність — за це штрафують.

«А за образи на ґрунті національності, релігійних переконань, раси, статі, етнічного походження можна отримати обмеження волі на строк до 5 років», — розповів юрист Михайло Ільяшов.

«Нерідко судяться один з одним за образи відомі люди, але трапляються суди й між звичайними громадянами», — додав він.

За словами юристів, найчастіше суд стає на сторону позивача.

У той же час, автори блогів зізнаються, що їх лякає можливість судів через вираження їхньої думки на особистих сторінках.

«Думки про те, що мене хтось там контролює, такий всезнаючий і явно наділений владою, лякає», — заявив один з авторів щоденників на diary.ru.

«Я вважаю це прямим порушенням конституційного права на свободу слова. Я не змушую нікого читати мій блог, я не пропагую там нічого кримінального й не буду. Але я в праві висловлювати свою думку на будь-яку тему, що цікавить мене. Блоги створені для цього», — каже ще один автор.

«Ходили чутки, що хтось написав у ЖЖ погрози на адресу президента, і його викликали на допит у СБУ. Ну, мій товариш вирішив перевірити, теж спеціально написав — нічого не було. У мене теж», — розповіла блогер alonso_kexano.

Але взагалі за такі «жарти» у мережі можуть завести кримінальну справу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути