chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра 100 тисяч українців у 98 населених пунктах прибиратимуть сміття

27 квітня 2012 о 10:57

Цієї суботи 100 тисяч українців у 98 населених пунктах держави прибиратимуть сміття. Організовують всеукраїнський суботник молоді хлопці й дівчата з Громадської ініціативи «Зробимо Україну чистою». Акція підкреслено аполітична, тож, за словами організаторів, будь–яка партійна символіка під час прибирання буде сприйматися як провокація.

Ідея самим прибирати громадські парки, сквери і просто прилеглу до свого будинку територію виникла кілька років тому, коли кияни Катерина Стрибко та Юрій Пивоваренко з друзями прибрали у столичному Парку Слави. Минулого року акція стала всеукраїнською, до неї приєдналися представники багатьох громадських організацій та благодійних фондів. Так, цього року співорганізаторами акції є Пласт, благодійні фонди «Крона» і «Дитячий світ», Міжнародна молодіжна організація AIESEC, рух добровольців «Простір свободи», Всеукраїнська фундація регіональних ініціатив, міжнародний благодійний фонд «Мій дім — моя земля» та багато інших. Наприклад, співробітники літературного конкурсу «Коронація слова» разом iз працівниками книжкових магазинів «Читайка» та BookZone приєднаються до акції і приберуть територію парку неподалік від найбільшого столичного книжкового ринку «Петрівка». А організатори еко–фестивалю «Чарівна родина» планують у рамках акції висадити на Володимирській гірці в Києві молоді вишні та прибрати від сміття територію парку.

Українська екологічна ініціатива цього року долучилася до «зеленого» руху Всесвітнього прибирання, в якому бере участь 85 країн. Її світовим слоганом є заклик Let’s do it («Давайте зробимо це»).

«Згадайте, що писав у «Маленькому принці» Антуан де Сент–Екзюпері: «Встав зранку, вмився, привів у порядок себе — приведи в порядок і свою планету». З роками цей вислів стає дедалі актуальнішим, — зазначила в коментарі «УМ» координатор акції Наталя Хом’як. — Люди звикли, що за них усе зроблять інші — держава, сусід чи волонтери. Ми ж хочемо, щоб люди почали із себе, щоб вони підтримали нашу мрію жити в чистому світі з чистими думками».

Організатори акції домовилися з КМДА та представниками влади на місцях про вивезення сміття, яке обіцяють посортувати (окремо пластик, папір, скло та органіку) й надати на переробку всеукраїнському фонду «Еко–місія».

Організатори просять долучитися до екологічної ініціативи всіх небайдужих. Для цього треба просто вийти — самому чи з друзями — та прибрати територію біля свого дому, роботи, найближчий парк. Дізнатися більше про акцію та побачити координати організаторів–активістів на місцях можна на офіційному сайті letsdoit.org.ua.

Розділи: Довкілля

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути