chrome firefox opera safari iexplorer

1 травня: що, де і як святкуватимуть

01 травня 2012 о 00:07

Маленьку відпустку на початку найкрасивішого місяця року ми отримуємо завдяки дням міжнародної солідарності трудящих.

1 і 2 травня — це унікальні дати з двох причин. Перша — жодне інше державне свято не відзначається два дні поспіль. Друга — мало хто пам’ятає, що саме так довго святкуємо, пише Голос України.

Як правило, цей день українці зустрічають на городах, саджаючи те, що в майбутньому забезпечує їхню «економічну стабільність». Ну а хто обсадився, може й на пікнік вирушити. Проте ми вирішили нагадати, як з’явилося це свято і хто про нього пам’ятає в Україні та світі.

Київ

У Києві на 1 Травня масштабних демонстрацій, які проводилися за радянських часів, не буде. Комуністи зранку пройдуть «червоними колонами протесту» від Бессарабської площі до майдану Незалежності.

Федерація профспілок організує у центрі столиці наметове містечко, де роздаватимуть інформаційні листівки. ФПУ також обіцяє влаштувати мітинги в центрах промислових регіонів — Запоріжжі, Харкові, Дніпропетровську.

Водночас при підготовці статті авторові цих рядків стала очевидною байдужість влади до відзначення цього дводенного свята. Так, наприклад, на веб-порталі Київської міської держадміністрації учора не вдалося знайти ані слова про Першотравень.

А прес-служба КМДА план заходів на 1 Травня погодилася надати лише після офіційного запиту. При цьому чиновники запопадливо попередили, що протягом кількох годин відповісти на таке складне запитання їм не вдасться. А ось у світі, як з’ясувалося, підготовка до Дня праці вже триває.

Президент Франції Ніколя Саркозі: «А я й не знав, що 1 Травня приватизувала Соціалістична партія»

Особливо серйозно до цього свята ставляться цього року у Франції. Й не так через особливу турботу про права трудящих, як через надвисокий градус у політиці цієї країни.

6 травня там відбудеться другий тур президентських виборів, у якому зійдуться лідер країни Ніколя Саркозі та його опонент-соціаліст Франсуа Олланд. Обидва до 1 Травня готують масштабні акції. Соціалісти намагалися справедливо натякнути Саркозі, що 1 Травня — свято, передусім, лівих партій.

На це президент, який не бажає віддавати опоненту додаткову можливість для піару, відповів: «Я й не знав, що 1 Травня приватизувала Соціалістична партія».

Росія: тиша перед бурею

А ось у нашого північного сусіда цього року Першотравень можна образно назвати тишею, бо попереду в них — справжня буря у вигляді інавгурації вкотре обраного президентом Володимира Путіна та протести опозиції.

Провідні критики діючої російської влади, серед яких Гаррі Каспаров, Олексій Навальний, Борис Нємцов, уже поширили заклик відмовитися від святкування цьогоріч 1 Травня і зосередитися на підготовці до протестних акцій.

Китай: глобальне переміщення

1 та 4 травня у КНР офіційні державні вихідні — День праці та День молоді. Звичайно, китайці традиційно відзначать ці свята за всіма канонами Комуністичної партії.

Хочеться згадати про інше: довгі вихідні для них (як, власне, і для нас) — це чудова нагода відвідати рідних та помандрувати. В цей час, без перебільшення, мільйони китайців починають подорожувати, перевіряючи на міцність транспортну систему країни.

Німеччина: Вальпургієва ніч

У Німеччині нині теж відзначають День солідарності трудящих. А ось у Середньовіччі ніч 1 травня там називали Вальпургієвою. Вважалося, що в цей час нечисть влаштовує шабаш. Аби відігнати відьом, селяни палили вогнища й співали до ранку. Втім, у деяких містах цієї країни давні звичаї все ще не забуті. Так, три роки тому в Гамбургу Вальпургієва ніч завершилася сутичками з поліцією та понівеченим комунальним майном.

Історія свята

Тим часом, мало хто пам’ятає, що почалася історія 1 Травня ще 1886 року в Чикаго. Тоді страйк робітників жорстоко придушила поліція. У пам’ять про постраждалих Паризький конгрес ІІ Інтернаціоналу 1889 року закликав згадувати 1 травня про долю загиблих американських трударів. Але пам’ять виявилася короткою.

Нині в більшості країн світу 1 Травня люди дедалі частіше ототожнюють із довгими вихідними, залишаючи турботу про права трудящих політикам та профспілкам, які, у свою чергу, використовують цю нагоду для самореклами.

До речі

Останнім часом в Україні 1 Травня відзначається як Свято весни і праці. Крім того, в Казахстані — це свято єдності народу Казахстану, в Литві — день матері, у Кореї — день народження Будди, у Франції — День конвалії.

Тож вибирайте свято на смак і відзначайте!

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути