chrome firefox opera safari iexplorer

90% української молоді не знає життя без Інтернету

11 травня 2012 о 14:37

В Україні виросло ціле покоління, яке на 90% долучене до інтернету і не знає життя без нього. Саме там його основне середовище проживання, головні авторитети та джерела інформації, пише журнал Корреспондент.

Видання дійшло висновку, що сьогодні присутність інтернету в буднях українців зросло до такої міри, що без нього життя їм уявити складно.

20-річна студентка факультету менеджменту та маркетингу київського політеху Юлія Лісничук чудово пам'ятає, яке місце ще зовсім недавно, в шкільні роки, в її житті займав інтернет.

Спочатку це були короткі сеанси через dial-up — з'єднання за допомогою телефонної мережі, а трохи пізніше — можливість завантажити один музичний альбом на місяць через маленький обсяг трафіку. Тому жаданий диск відбирався ретельно і заздалегідь.

Корреспондент констатує, що Лісничук, її ровесники і ті, хто трохи молодші, — i-покоління співвітчизників, які не знають життя без інтернету. Всесвітня павутина для них — природне середовище проживання. Саме молоді люди  - найбільш активні користувачі Мережі в Україні.

Так, за даними інтернет-асоціації України, 84% українців від 15 до 21 року як мінімум раз на місяць виходять в онлайн. Це вдвічі більше, ніж в цілому в країні: до веб-всесвіту активно долучені 42% громадян, або 16,9 млн людей.

Причому українці, відзначає видання, — інтернет-аудиторія, яка має найбільш динамічний розвиток в Європі: тільки за останній рік кількість долучених до Мережі співвітчизників збільшилася на 3 млн осіб. У цілому сьогодні інтернетом користуються 71,5% жителів Євросоюзу і 80% американців, а Україна за цим показником посідає дев'яте місце в Європі і не збирається зупинятися на досягнутому.

На думку Олександра Ольшанського, президента холдингу Internet Invest Group, а до недавнього часу — голови інтернет-асоціації України, різкий сплеск інтернет-активності українців цілком закономірний.

За його словами, динаміку накрутив цілий комплекс причин: здешевлення комп'ютерів та підключення до інтернету, розвиток інфраструктури широкосмугового доступу до нього, а також епідемія популярності соцмереж, що охопила співвітчизників.

Як наслідок, мережа перекроює інформаційний простір і навіть спосіб мислення співвітчизників. За даними компанії iVox, від 50% до 70% українських користувачів називають інтернет своїм основним джерелом інформації, а для молоді захоплення інтернетом вже змінило звичний устрій життя і пріоритети.

Як інтернет веде боротьбу в інформаційному просторі з іншими ЗМІ, і чому мережа поглинає все більше життєвого простору українців, читайте у свіжому № 18 журналу Корреспондент від 11 травня 2012 року.

 

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути