chrome firefox opera safari iexplorer

Іноземці назвали найкрасивіший пам'ятник у Києві

30 травня 2012 о 11:24

Іноземні туристи похвалили Мати-Батьківщину, не вподобали пам'ятник Леніну та лишилися байдужі до Пейзажної алеї.

Своєрідний рейтинг був складений в результаті опитування 100 гостей міста та тих, хто вже певний час мешкає в українській столиці.

Виявилося, що найкраща – Батьківщина-Мати, найгірший – Ленін, пише ТСН.

Також до анти-рейтингу потрапили арка Дружби народів, скульптури на Пейзажній алеї та пам'ятник закоханим ліхтарям на Майдані Незалежності.

Серед найкращих, крім монументу Матері-Батьківщині, назвали пам'ятник засновникам Києва на березі Дніпра та ту ж таки Пейзажку.

Куратор Йоркширського скульптурного парку Хелен Фіби пояснила, чому іноземцям так не подобається монумент Леніну: «Він виглядає аж надто самовпевненим. Він височіє над усіма, і це, скоріш за все, відштовхує людей».

А от Матір-Батьківщина, каже Хелен, вразила її одразу ж.

«Це як Христос в Ріо-де-Жанейро чи ангели півночі в Англії», — захоплюється Фіби.

Екскурсовод Євген, який вже два роки водить іноземців Києвом, розповів, що Монумент Незалежності одразу звертає на себе увагу туристів. А ось глобус — не подобається німцям. Пояснення дуже просте: там немає їхньої столиці.

Менші за розміром пам'ятники, каже Євген, його екскурсанти просто не помічають.

Екскурсовод розповів, що іноземцям подобаються ритуали. Вони із задоволенням мацають Проню Прокопівну та Голохвастова. «Якщо жука потерти — гроші, кільце на її правій руці — любов, і всі, звичайно, починають терти», — ділиться Євген.

Однак абсолютно байдуже проходять повз Пейзажну алею, яку так люблять кияни. «Взагалі ніяк не реагують. Доводиться пов'язувати — а ви знаєте, що Київ — це місто котів», — пояснює Євген.

Найширше, каже Євген, очі іноземців відкриваються на Софіївській площі. Туристи приходять у неймовірний захват від видовища золотих куполів на тлі голубого неба.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути