chrome firefox opera safari iexplorer

Лише половина українців вважає українську мову рідною?

25 травня 2012 о 12:34

Українською мовою спілкується менше українців, ніж вважає її рідною. І навпаки – російською спілкуються більше, ніж вважають її рідною. Такі результати досліджень, проведених Соціологічною групою «Рейтинг» у 2012 році.

Згідно з результатами, 50% опитаних вважають рідною мовою українську, 29% — російську. При цьому 20% вважають рідною мовою в рівній мірі як українську, так російську. Ще 1% вважає рідною іншу мову, йдеться у повідомленні соціологічної групи.

На Заході (96%), в Центрі (75%) та на Півночі (58%) рідною вважають переважно українську мову. Водночас на Сході (36%), Півдні (56%) та Донбасі (67%) – переважно російську.

Частіше українську мову вважають рідною мешканці сіл, старші люди.

45% опитаних зазвичай розмовляють вдома українською мовою, 39% – російською і 15% – в рівній мірі українською та російською.

На Заході (91%), в Центрі (73%) та на Півночі (51%) переважно спілкуються вдома українською, на Сході (65%), Півдні (67%) та Донбасі (83%) – російською.

Українською частіше спілкуються люди середнього та старшого віку, значно більше у селах.

Дослідження проводилось в лютому-березні 2012 року. Методом інтерв’ю було опитано 4000 (в лютому) та 1201 респондент (в березні) віком від 18 років і старші. Похибка не перевищує 1,5% в лютому, в березні – 2,8%.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Громадська думка

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути