chrome firefox opera safari iexplorer

На початку червня у Києві відбудеться грандіозний дитячий фестиваль

29 травня 2012 о 12:20

Надзвичайно весело і яскраво відзначити Зелені свята разом із родиною і друзями можна, відвідавши у перші вихідні червня Всеукраїнський дитячий фольклорний фестиваль «ОРЕЛІ», який пройде у Національному музеї народної архітектури та побуту України в с. Пирогів.

Заходи розпочнуться 2 червня із Святкової ходи у вишиванках учасників і гостей до Кремпового колеса і Співочого поля Музею, та 3 червня – з Традиційної літургії на Трійцю у Миколаївському храмі (Експозиція Поділля).

Казкову і теплу атмосферу творитимуть УНІКАЛЬНІ ДИТЯЧІ ФОЛЬКЛОРНІ ГУРТИ з різних куточків України – Полісся, Поділля, Слобожанщини, Наддніпрянщини, Гуцульщини, Закарпаття і не лише. Також протягом двох днів виступатиме довгоочікуваний гурт із міста Попрад (Словаччина), що здивує глядачів унікальними традиційними танцями, народною музикою і співом.

Спеціальний гість відкриття – чарівна ILLARIA. Почути знову її дивовижний голос – гарний початок «Орелей». А скористатись можливістю наживо поспілкуватись із співачкою Ви можете під час робітні із ляльки-мотанки в суботу.

Традиційні Друзі події – Сашко Лірник із химерними казками та дотепним українським гумором, героєм яких може стати кожен, Сусанна Карпенко та Ілля Фетисов – самобутній родинний гурт, учасники ансамблю «Божичі», Максим Бережнюк із унікальною програмою на народних інструментах, Северин Наливайко – майстер українського слова, автентичні народні колективи та інші.

Разом із Вашими дітьми «Орелі» запрошують Вас узяти участь у більш ніж 20 щоденних МАЙСТЕР-КЛАСАХ з народних ремесел. Крім того, варто відвідати улюблене дітьми кулінарне заняття – випікання жайворонків з тіста.

Окрім того – для діточок буде представлена найбільша традиційна народна гойдалка (Орелі), здорові забави, танці, пісні, ігри.

Для дорослих працюватиме ТРАДИЦІЙНИЙ ЯРМАРОК, де більше 100 майстрів представлятимуть свої вироби: неповторні дитячі народні ляльки, різноманітні народні іграшки із дерева, соломи, глини, тканини; дримби, сопілки, окарини, розписані дзвоники, писанки, вишиванки й інше етнічне вбрання, гончарний посуд, гутне, вітражне скло, вироби з вовни, жіночі прикраси, скатертини, серветки, витинанки, вінки і багато іншого.

Також працюватиме ЧИТАЛЬНА ГОСТИНА з цікавими книжками та широкою літературною програмою від дитячих видавництв «Грані-Т», «Ранок», «Зірка», гуртка «Марко і Харко», дитячого журналу «Яблунька», Олександра Стебляка та багатьох інших, зустрічі із дитячими письменниками, конкурси.

На МУЗИЧНОМУ МАЙДАНЧИКУ (Гудильні) проводитимуться майстер-класи з гри та виставка-продаж народних музичних інструментів (сопілки, окарини, свищики, бандури, бубни).

Дівчаткам зі своїми родинами варто відвідати УНІКАЛЬНУ ВИСТАВКУ НАРОДНИХ ЛЯЛЬОК та народного одягу, а майбутні ж чоловіки можуть випробувати себе у КОЗАЦЬКИХ ЗАБАВАХ від Братства бойового звичаю «Спас», виховуючи мужність і лицарський дух.

Також усі гості фестивалю запрошуються почастуватись традиційними українськими стравами і покататись на підводі територією Музею.

Особливу ж атмосферу фестивалю творитиме гурт волонтерів з Києва та різних куточків України, які щиро віддають свою любов та турботу на користь дітям, обіцяють організатори фестивалю (Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Національний музей народної архітектури та побуту України, Громадська ініціатива «Тетерівський Кіш»).

Коротко про фестиваль

Всеукраїнський дитячий фольклорний фестиваль «Орелі» заснований у 2008 році УЦНК «Музей Івана Гончара» і є унікальним заходом в культурно-виховному просторі України, що поєднує в собі мистецькі, оздоровчі, музичні, екологічні, освітні, виставкові та інші культурно-розважальні і культурно-просвітницькі програми.

За чотири роки діяльності фестивалю до участі у ньому долучились близько 100 дитячих фольклорних гуртів з різних регіонів України, більше 150-ти майстрів народної творчості, 1000 дітей разом з батьками стали учасниками конкурсів малюнків, великодньої та різдвяної атрибутики, більше 20 000 осіб відвідали заходи Фестивалю.

Творчими натхненниками та учасниками Фестивалю є Ніна Матвієнко, Олег Скрипка та Лірник Сашко.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути