chrome firefox opera safari iexplorer

Найвидатнішими українцями назвалии Шевченка, Українку та Хмельницького

28 травня 2012 о 11:22

Згідно з результатами дослідження, в якому українцям пропонували назвати імена найвизначніших українців усіх часів, абсолютна більшість опитаних назвали Тараса Шевченка (58,7%), Лесю Українку (22,5%) та Богдана Хмельницького (20,1%). Такою виявилася перша трійка найвизначніших українців згідно результатів опитування соціологічної групи «Рейтинг».

До першої десятки також увійшли письменник Iван Франко (12,7%), спортсмен і політик Вiталiй Кличко (10,8%), президент УНР Михайло Грушевський (7,7%), письменник і філософ Григорiй Сковорода (5,7%), а також такі визначні історичні постаті як Iван Мазепа (5,6%), Степан Бандера (4,3%) та Ярослав Мудрий (3,8%).

Другу десятку сформували відомий кардіохірург Микола Амосов (3,7%), політик та дисидент В'ячеслав Чорновiл (3,5%), футболіст Андрiй Шевченко (3%), Юлiя Тимошенко (2,8%), молодший з Кличків, Володимир (2,8%), російськомовний письменник Микола Гоголь (2,4%), учений, конструктор Сергiй Корольов (2,1%), співачка Софiя Ротару (1,9%), учений Борис Патон (1,8%) та спортсмен Сергiй Бубка (1,6%).

Третю десятку сформували літератори Михайло Коцюбинський (1,6%) та Лiна Костенко (1,4%), князь Володимир Великий (1,4%), одразу три президенти сучасної України: Вiктор Янукович (1,4%), Леонiд Кучма (1,1%) та Леонiд Кравчук (1,1%), а також письменник і режисер Олександр Довженко (1,1%), визначний футболіст та футбольний тренер Валерiй Лобановський (1,1%), актор Богдан Ступка (0,9%) та поет Павло Тичина (0,9%).

Також до 50 найкращих (з результатом 0,5-0,8%) увійшли радянський держдіяч Володимир Щербицький, гетьман Iван Скоропадський, а також Сидiр Ковпак, Тарас Бульба, Iван Котляревський, Яна Клочкова, Княгиня Ольга, Олег Блохiн, Петро Симоненко, Данило Галицький, Петро Сагайдачний, Василь Стус, Пилип Орлик, Нестор Махно, Володимир Винниченко, Роман Шухевич, Лiлiя Подкопаєва, Володимир Вернадський, Вiктор Ющенко, Iван Кожедуб, Микола Пирогов, Андрiй Шептицький.

Всього опитаними були названі 224 людини. Разом з тим близько 15% опитаних не змогли назвати (згадати) жодного видатного українця, найбільше таких виявилось на Донбасі (27%), найменше – в Центрі (9%).

Постать Тараса Шевченка однаково визнається у всіх вікових групах, як в селах, так і містах. Найчастіше називався на Заході, частіше серед жінок.

Лесю Українку частіше називали в селах, на Заході, Півночі та Сході, частіше серед жінок.

Богдана Хмельницького частіше називали в містах, частіше чоловіки. Його постать більше визнається мешканцями Центральної, Північної та Східної України, найменше – на Заході.

Івана Франка найчастіше називали на Заході, більше в селах, частіше старші люди, ніж молодь.

Вiталiя Кличка серед видатних українців бачить переважно молодь, значно частіше чоловіки, більше в селах.

Михайла Грушевського, Григорiя Сковороду та Івана Мазепу частіше називали в містах. Переважно це люди середнього та старшого віку.

Михайла Грушевського – більше в Центрі України, Григорiя Сковороду – на Півночі, Івана Мазепу – на Заході.

Степана Бандеру називали переважно на Заході України, де він входить в п'ятірку найбільш видатних українців всіх часів.

Також на Заході відносно частіше називався В'ячеслав Чорновіл. В Центрі – Юлія Тимошенко; на Півдні – Микола Амосов, Сергій Корольов, Микола Гоголь та Михайло Коцюбинський, а також Леонід Кучма та Володимир Кличко; на Сході – Ярослав Мудрий, Володимир Великий, також Софія Ротару та Валерій Лобановський; на Донбасі – Сергій Бубка; на Півночі – Борис Патон та Олександр Довженко.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Громадська думка

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути