chrome firefox opera safari iexplorer

Першу в Україні криївку-музей відкрили на Львівщині

21 травня 2012 о 13:21

Це точна копія схованок, які використовували вояки УПА під час Другої світової. У музеї відтворили побут тих часів, є зброя радянського та німецького виробництва, обмундирування та хатнє начиння. Криївку звели на території дитячого спортивно-оздоровчого табору неподалік місця, де у липні 1944-го була створена Українська головна визвольна рада.

Ветеран УПА Іван Гулій зайшов у криївку і згадав своє бойове життя. У 1944 році він сімнадцятирічним хлопцем вступив до лав повстанців. Каже - ті три роки у лісах запам'яталися йому назавжди. А ця криївка — дуже схожа на ті, де йому доводилося бувати, але бойові — були значно меншими і нижчими.

Іван Гулій, ветеран УПА: "Щось воно пригадується, особливо ті столи мені нагадують, так як там. Тільки тут один стіл, а там два, так як перехрестя - тобто, один так, другий так".

Історик Руслан Забілий каже — однакових криївок в УПА не було. Усі вони будувалися за індивідуальними проектами. Сховок у селі Сприня — схожий на ті, що зводили у 1944—1945 роках. Тут було лише найнеобхідніше для переховування, щонайдовше, місяць.

Руслан Забілий, історик: "Це є найпростіша з криївок на проживання трьох-чотирьох людей. Фактично, тут немає інших приміщень, але такі криївки зонувалися на кілька зон — робоча зона, зона для життя, санітарна зона і господарська зона. В принципі, це був сховок, розрахований не на довге проживання, як це було в повстанській армії".

Музей працюватиме для усіх охочих безкоштовно. Ініціатори його створення кажуть — він розташований майже на тому місці, де діяла справжня криївка. Діти, які відпочиватимуть у таборі, зможуть подивитися, як жили бійці та потримати у руках їхні речі.

Олександр Ганущин, ініціатор відкриття музею: "Якщо діти будуть мати змогу взяти в руки зброю, подивитися фільм, побачити, як ця споруда виглядала - вони щось будуть мати з того часу більше, ніж бачать у фільмах чи на малюнках".

Наразі експонатів у музеї небагато, але незабаром очікують поповнення. Кажуть — місцеві мешканці вже зносять речі, які у них залишилися з часів повстанської боротьби.

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути