chrome firefox opera safari iexplorer

По всій Україні протестуватимуть проти прийняття нового Трудового кодексу

20 травня 2012 о 11:06

У понеділок, 21 травня, по всій Україні пройдуть акції протесту проти прийняття у другому читанні проекту Трудового кодексу. У Києві акція відбудеться біля стін Комітетів Верховної Ради України.

Про це «Рідній країні» повідомили у Конфедерації вільних профспілок України.

Так, у Києві учасники акції зберуться о 9-30 на “Майдані Незалежності”, де влаштують акцію з використання театралізованих елементів і рушать ходою до Комітетів ВРУ (вул. Грушевського 18/2). Зважаючи на високу ймовірність ухвалення цього документу, організатори закликають долучитись до акції усім громадським та профспілковим активістам з метою недопустити реставрації рабства.

Організатори акції протесту зазначають, що відповідний проект №1108 в своїй останній редакції від 2 квітня 2012 року все ще зберігає безліч загрозливих положень для найманих працівників. У порівнянні з першопочатковою редакцією від 2007 року, яка була прийнята у першому читанні, кодекс позбавлено найбільш кричущих недоліків, проте лишились формулювання, через абстрактність яких працівника можливо загнати у рабські умови.

Наприклад, були прибрані норми, які дозволяють звільняти працівника за участь в незаконному страйку, але при цьому лишились статті, виписані таким чином, аби уможливити необмежену тривалість робочого дня і тижня при “необхідності”.

Усі покращення, які мали місце, стали результатом не перемовин, а протестних дій незалежних профспілок і позапарламентських лівих. Нагадаємо, що попри свою значимість проект так і не проходив громадське обговорення і не ставав предметом парламентських слухань. Тому, очевидно, що і цього разу відвернути прийняття кодексу і привернути увагу до найбільш гострих його положень можуть лише організовані протести.

Акції протесту, окрім Києва, пройдуть у таких містах: Сімферополь, Севастополь, Луганськ, Кіровоград, Харків, Одеса, Рівне, Львів, Ужгород.

Активісти виділяють у проекті Трудового кодексу такі недоліки:

— нормативні акти роботодавця замість колективного договору (ст.13);
— звільнення після консультації, а не отримання згоди профспілки (ст.122);
— звільнення за розголошення такої комерційної таємниці, як розмір зарплати співробітників (ст.104);
— можливість встановлення 12-годинного робочого дня та 48-годинного робочого тижня без згоди профспілки (ст. 143);
-дозволено відеонагляд на робочому місці (ст.28);
— заохочення фіктивно «дрібнити» підприємства на окремі юридичні особи до 8 осіб, на яких допускається звільнення (ст.100) і зменшення зарплати (ст.218) – з попередженням за 1 місяць. В чинному КЗпП обидва строки складають 2 місяці;
— трудовий договір із фізичною особою може розриватись без вихідної допомоги і в будь-які строки, оскільки регламентується «трудовим договором», а не законом (ст.306);
— дозволяється укладати строкові договори з науково-педагогічними і творчими працівниками (журналістами) (ст.69). Якщо договір укладається строком до 2 місяців, то допускається звільнення за двотижневу хворобу, тижневого простою з невідомих «виробничих причин», а про скорочення працівник сповіщується за один тиждень (ст.71).
— збільшення строку притягнення до дисциплінарної відповідальності з 6 до 12 місяців (ст.401);
— працівник, направлений на підвищення кваліфікації роботодавцем, може бути змушений «відпрацювати» вартість навчання, а також інших витрат, які нібито взяв на себе роботодавець (ст.319). Максимальний строк примусових відпрацювань не вказано. На час підвищення кваліфікації стаж може розриватись (ст.315);
— без згоди профспілки випробувальний термін збільшується з 3 до 6 місяців (ст.48);
— від випробувального терміну звільняються випускники, якщо вперше стають до роботи саме за здобутою спеціальністю (ст.47), а згідно КЗпП „імунітетом” володіє кожен випускник;
— працевлаштування випускника за рахунок броні можливе лише протягом 1 року після навчання, а потім право втрачається (ст.35);
— при скороченнях переважним правом залишення на роботі користуються ті, хто підвищує кваліфікацію за направленням власника (ст.102 ТК), а зараз – усі, хто поєднує роботу з навчанням;
— працівникам з вищою освітою, які мають намір здобути наступну вищу освіту, додаткова оплачувана відпустка надається лише у разі їх направлення на навчання роботодавцем (ст.192).

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути