chrome firefox opera safari iexplorer

Реформи по-київськи: на Святошині закривають дитячу поліклініку

23 травня 2012 о 15:11

Батьки Святошинського району Києва обурені рішенням влади закрити дитячу поліклініку №1, що на вулиці Уборевича, 11.

За словами місцевих мешканців, у кращому випадку на місці дитячої поліклініки, що наразі обслуговує понад  37 тисяч дітей з Академмістечка, Святошина, Нивок, Біличів та Новобіличів, відкриють платний діагностичний центр.

Днями більше сотні батьків з дітьми зібралися біля поліклініки, щоб висловити свій протест та обговорити цю шокуючу новину.

За словами місцевої мешканки Павліни, для закриття поліклініку закривають завдяки «медичній реформі», що передбачає перепрофілювання дитячих поліклінік на центри сімейного типу.

«На практиці це означає, що дітей „порозкидають“ по дорослих лікарнях, де їх прийматиме „сімейний лікар“ разом з дорослими пацієнтами. Такі нововведення вже діють в кількох містах України, батьки дітей просто в розпачі: кілометрові черги, мами з новонародженими дітьми сидять поряд з хворими на грип пенсіонерами, здати аналізи просто нереально! Немає столиків для перевдягання, кімнат для годування, місць для колясок», — обурилася одна з організаторок акції – мати двох дітей Оксана.

За словами активістів, навіть самі лікарі негативно ставляться до медичної реформи. Біда в тому, що в медичних закладах сімейного типу проводитимуть лише первинну діагностику. До всіх вузьких спеціалістів – ортопеда, хірурга, окуліста тощо – потрібно отримувати направлення, і послуги ці будуть вже платними.

«Найгірше те, що в Україні наразі практично немає „сімейних“ лікарів: педіатри або терапевти проходять лише „курси“ тривалістю 6 місяців, і це в кращому випадку.  Більшість батьків просто ставлять перед фактом: тепер ваш дільничний терапевт з дорослої поліклініки лікуватиме і ваше немовля», — обурилися учасники акції.

Нині батьки Святошинського району пишуть листи до різних інстанцій, вони також телефонували до приймалень МОЗ, КМДА, райдержадміністрації, Адміністрації президента з вимогою припинити «реформування» дитячої поліклініки та проведення медичної реформи в тій формі, в якій її пропонують.

Нині вони зібрали кілька сотень підписів за збереження лікувального закладу.

У червні кияни планують провести загальну акцію протесту проти даної медичної реформи, адже поліклініка Святошинського району – лише одна з багатьох подібних, які підлягають закриттю чи реформуванню.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути