chrome firefox opera safari iexplorer

Робочий день хочуть збільшити до 10-12 годин

15 травня 2012 о 15:26

Найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься проект Трудового кодексу.

Його прихильники наголошують на тому, що трудове законодавство потребує змін, а чинний Кодекс законів про працю застарілий. Зовсім іншої думки парламентарії від опозиції, пише Голос України.

Зокрема, народний депутат Михайло Волинець («БЮТ-«Батьківщина») під час прес-конференції заявив, що люди, які представляють великий бізнес, намагаються значно погіршити становище найманих працівників.

Адже в проекті Трудового кодексу передбачається збільшити: випробувальний термін —до шести місяців, робочий день — до 10—12 годин, а робочий тиждень — до 48 годин.

Також у проекті сказано, що людина може відпочивати під час робочої зміни. «Мені це не зрозуміло, адже це дає підстави роботодавцю збільшувати робочий час», — зазначив народний обранець.

Крім того, за його словами, у новому Кодексі передбачено застосовування технічних засобів контролю за працівником на робочому місці, тобто відеоспостереження, звукозапис тощо. Це використовуватиметься як доказ у суді під час звільнення. Але, зауважив М. Волинець, не виписано, як роботодавець зберігатиме ці матеріали запису і контролю. Таким чином людина залишається незахищеною.

А ще, розповідає народний депутат, в цьому проекті послаблюється роль профспілок. Зокрема, немає розділу про їхні права. А у разі порушення прав працівника, він наодинці залишається з роботодавцем і судовою системою. Тоді виникає запитання, навіщо потрібні профспілки?

Парламентарій впевнений, що новий Трудовий кодекс викличе ще більший резонанс у суспільстві, ніж Податковий.

М. Волинець повідомив, що громадські організації за участю вільних профспілок 21 травня проведуть пікетування погоджувальної ради.

«Якщо парламентарії не зрозуміють, що такий проект Трудового кодексу не можна приймати, то ми стягнемо великі сили зі всіх куточків країни саме на дату прийняття проекту в остаточному змісті», — сказав він.

А народний депутат Юрій Кармазін («НУ—НС») оцінив проект Трудового кодексу як реакційний наступ на права людей праці. Зокрема, за його словами, в проекті суттєво погіршуються умови і гарантування прав громадян порівняно з чинним законом.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути