chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні на Софійській площі з'явиться грандіозна 38-метрова інсталяція

11 травня 2012 о 13:26

Сьогодні о 20:00 на Софійській площі в центрі Києва відбудеться урочисте відкриття масштабної арт-інсталяції «Вівтар націй» української художниці Оксани Мась. Як повідомили УНН організатори заходу, висота об'єкта становитиме 22 метри, ширина − 38 метрів.

У Східній Європі «Вівтар націй» буде представлений уперше. Композиція складатиметься із 15 фрагментів. І це тільки частина задуманого художницею твору. Завершена робота буде масштабним арт-об'єктом із 302 панелей загальним розміром 92 х134 метра.

Київська прем'єра стане початком національного виставкового туру «Вівтаря націй». Мешканці та гості столиці зможуть насолоджуватися грандіозним видовищем упродовж трьох днів, з 11 по 13 травня, після чого фрагменти вівтаря будуть встановлені на центральних площах найбільших міст України. Уже наприкінці травня їх побачать в Одесі та Ялті. Згодом – у Дніпропетровську, Харкові, Донецьку, Львові та Запоріжжі.

Прототипом інсталяції «Вівтар націй» став проект Post-vs-Proto-Renaissance, який був представлений від України на 54-й Венеціанській бієнале (2011). Він став одним із найбільш обговорюваних у світових ЗМІ.

Твір Оксани Мась відтворює «Гентський вівтар» − шедевр епохи Відродження братів Ван Ейк. На окремих дерев'яних елементах, у формі яєць, з яких створено вівтар, зображені людські гріхи, бажання, страхи та комплекси. У розписі дерев'яних деталей брали участь жителі більш ніж 42 країн − від ув'язнених до ченців, від дітей до пенсіонерів. На думку художниці, на кожного, хто захоче та спробує зрозуміти цей твір, чекає трансформація душі та світогляду.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути