chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні на Землі почалося перше в 2012 році затемнення сонця

21 травня 2012 о 09:34

Сьогодні, 21 травня, на Землі почалося перше в 2012 році затемнення сонця.

Так, майже опівночі по Києву півтінь Місяця торкнулася земної поверхні на території російського Далекого Сходу й Китаю.

Це буде не повне, а кільцеподібне затемнення, при якому Місяць закриває диск Сонця не повністю, а так, що по краях видно яскраву сонячну «облямівка», яка оточує темний місячний диск.

Зазначимо, що світла яскравого сонячного кільця вистачить, щоб не дати дню перетворитися на ніч, на небі не з'являться зірки, і сонячної корони не буде видно.

Тим часом, вчені нагадують, що навіть у цей момент дивитися на Сонце без захисних приладів небезпечно.
Нагадаємо, сонячне затемнення відбувається, коли наш природний супутник — Місяць — у своєму русі проходить на тлі диску Сонця. Повні затемнення, при яких Місяць повністю закриває сонячний диск, стає темно як уночі, видно зірки й сяючу сонячну корону, можливі тому, що видимий розмір Місяця дуже близький до розміру Сонця.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути