chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні під Верховною Радою захищатимуть українську мову

24 травня 2012 о 08:39

Рух добровольців «Простір свободи» у четвер, 24 травня, в День слов’янської писемності та мови, протестуватиме біля стін Верховної Ради України проти прийняття закону Колісніченка-Ківалова «Про засади державної мовної політики».

«24 травня Верховна Рада має намір проголосувати за вибухонебезпечний законопроект «Про засади державної мовної політики». Авторами документу є депутати від Партії Регіонів Ківалов і Колесніченко, що спеціалізуються на антиукраїнських провокаціях. Проте зараз мова йде не просто про черговий русифікаторський захід, а про документ, який системно знищує українську мову в усіх сферах, де вона встигла утвердитися з 1989 року, коли було прийнято чинний донині Закон «Про мови в Українській РСР», — йдеться у заяві активістів.

Вони нагадують, що провідні українські експерти та міжнародні організації переконані, що законопроект спрямований не на захист мов меншин, а проти української мови. У своїх висновках представники ОБСЄ, Венеціанської комісії Ради Європи, Академії Наук України і навіть міністр фінансів уряду Азарова не підтримують проекту. Головні аргументи фахівців – законопроект загрожує українській мові, потребує величезних видатків з бюджету і штучно створить конфлікт, що загрожуватиме стабільності України.

«Люди, які проштовхують законопроект, не підтриманий ні профільним комітетом Верховної Ради, ні мінфіном, ні міжнародними та вітчизняними експертами, свідомо прагнуть зруйнувати громадянський мир в Україні. Такою ціною вони хочуть відвернути увагу від ганебних підсумків своєї соціально-економічної політики, від безправ’я й корупції, що процвітають в країні. Проте швидше за все навіть самі ініціатори і виконавці провокації не усвідомлюють, наскільки небезпечного джина вони випускають.

Кожен депутат, а особливо – Голова Верховної Ради – несе особисту відповідальність за те, чи стане 24 травня днем початку громадянського протистояння, наслідки якого для української ідентичності і цілісності країни важко передбачити», — наголошують ініціатори акції.

Вони закликають Голову Верховної Ради та підпорядкований йому апарат вилучити це питання з розкладу засідань, «бо такий витратний проект згідно Бюджетного Кодексу й Закону про Регламент Верховної Ради взагалі не підлягає реєстрації без зазначення джерел покриття видатків на його виконання. До того ж науково-експертне управління парламенту на сьогодні не надало висновку на цей проект, а комітет з питань культури й духовності вимагає зняти його як поданий з порушенням регламенту.

Закликаємо депутатів, яким не байдужа доля країни, не допустити незаконного розгляду проекту, а тим більше – незаконного голосування з застосуванням карток відсутніх членів парламенту. Вимагаємо від Верховної Ради припинити небезпечні провокації і зайнятися натомість вирішенням нагальних соціально-економічних проблем, які хвилюють більшість громадян України, незалежно від їх мови, національності чи місця проживання».

Тож усіх, хто усвідомлює рівень загрози, яка нависла над країною, активісти «Простору свободи» закликають прийти 24 травня о 13.00 до Верховної Ради, щоб захистити свою мову і громадянський мир!

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути