chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відкриють пам’ятник українському священику, який рятував євреїв

11 травня 2012 о 09:02

На Львівщині за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука і понад тисячі священиків та єпископів відбудеться відкриття пам’ятника Омеляну Ковчу, греко-католицькому священику, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув в концтаборі Майданек.

Українська Греко-Католицька Церква та Комітет із вшанування пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча запрошують взяти участь у Всеукраїнській прощі духовенства та мирян, присвяченій пам'яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча.

Всеукраїнська Проща, Архиєрейська Божественна Літургія та освячення і відкриття пам’ятника Блаженному Священномученику Омеляну Ковчу за участі Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбудеться 11 травня 2012 року в місті Перемишляни о 10:30.

Отець Омелян Ковч щиро вірив у Бога та ніс свою віру людям, сіяв зерна терпимості, толерантності та порозуміння у змучену багатолітньою окупацією українську землю. Будучи щирим християнином, греко- католиком, Омелян Ковч вмів долати конфесійні та релігійні поділи. Він був українцем, але вмів розуміти й любити інших.

Ризикуючи власним життям, отець Омелян рятував євреїв з фашистських катівень та від чорної смерті. Заради них він пожертвував собою. Останні трагічні сторінки його життя явили світові приклад виключної самопожертви заради ближнього. Навіть у пеклі концтабору Майданек в’язень номер 2399 знаходив слова любові.

Омелян Ковч помер 25 березня 1944 року в Майданеку.

Довідка: У 1999 р. Єврейська Рада України присвоїла отцю Омеляну Ковчу звання «Праведник України». У 2001 у Львові Омелян Ковч був беатифікований Папою Іоаном Павлом ІІ. Восени 2008 р. Синод єпископів УГКЦ проголосив Блаженного Священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

25 березня 2009 р. у Майданеку (Польща) було відкрито таблицю пам’яті Блаженного українського священика Омеляна Ковча. Відділенням литва «Пікарту» було виготовлено для обеліску меморіальну таблицю із посланням до рідних отця Омеляна.

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути