chrome firefox opera safari iexplorer

Столична влада встановить донецький символ біля Музею історії Києва

11 травня 2012 о 11:38

У Києві Пальму Мерцалова встановлять на новому місці. Принаймні, це хоче зробити столична влада.

До відкриття ЄВРО-2012 копію Пальми Мерцалова, подаровану столиціУкраїні в рамках міжнародної програми «Пальма Мерцалова», встановлять біля входу в новозбудоване приміщення Музею історії міста на перетині вулиць Богдана Хмельницького та Пушкінської (станція метро Театральна).

Таке рішення прийняв градоначальник Києва Олександр Попов після звернення до нього Київського земляцтва донбасівців «Донеччина».

Нагадаємо, що у 2001 році Пальма була встановлена в ТЦ «Глобус» на Майдані Незалежності.

Зате в Києві місце вибрано «дуже вдало»: кут Хмельницького і Пушкінської.

Роками громадськість Києва боролася-судилася з забудовниками, але все ж виборола нове місце для свого історичного музею. І ось тепер вхід до музею історії Києва буде прикрашати це диво-дерево.

Залишається лише нагадати, що спочатку, в 2001-му році цю пальму планувалося встановити взагалі на Майдані — і не в підземному ТРЦ, а на поверхні.

Але ще не вечір — а справа «іміджевого просування Донбасу» стає з кожним днем все більш нагальним завданням...

Фото wikipedia.org. Пальма у Львові

Для довідки. Пальма Мерцалова — скульптурне зображення пальми, яке у 1895 році викували зі стальної рейки коваль Юзівського заводуОлексій Мерцалов і його помічник-молотобоєць Ф. Шпарін. Оригінал пальми зберігається в музеї гірничого інституту в Санкт-Петербурзі. 12 вересня 1999 її точну копію встановлено в Донецьку на майдані біля виставкового центру«Експо-Донбас». Образ «Пальми Мерцалова» з ініціативи Донецького обласного фонду «Золотий Скіф» визнано символом відродження України — незалежної та могутньої промислової держави. Є проект встановлення копій «Пальми Мерцалова» у столицях провідних держав світу. Наразі робота ведеться по 70 країнах світу. У вересні 2001 в рамках «Днів Донбасу» у Москві на Манежній площі встановлено копію «Пальми Мерцалова». 2001 її копію встановили в Києві (нині стоїть у торговому центрі «Глобус»). Є копія і у Львові — біля головного залізничного вокзалу, та у Харковi.

«Рідна країна», за матеріалами «Обкому»

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути