chrome firefox opera safari iexplorer

У Чернівцях відсвяткували День вишиванки

05 травня 2012 о 15:02

День вишиванки відсвяткували у Чернівцях. Молодь хизувалася старовинними сорочками, ділилася секретами вишивання. А наймолодшим чернівчанам, які сьогодні народилися — дарували вишивані сорочки просто у пологовому будинку.

Кому пелюшки, а кому й вишиванка. Новонародженим чернівчанам, дівчинці та хлопчикові, у день вишиванки організатори акції подарували сорочки. Молоді матусі в захваті. Кажуть — тепер і самі візьмуться за голку.

Аліна Танас: "Де ще знайдеш такі яскраві кольори, такі барви на іншому одязі. Це ще з давнього покоління передавалося з давнини і буде передаватися і далі".

Уже вп’яте чернівецькі студенти залучають ціле місто до святкування дня національної вишИваної  сорочки. Кажуть, захід допомагає згадати стародавні традиції народного ремесла.

Леся Воронюк, організатор заходу: "Це не щось особливе, це традиційно, красиво – одягнути вишиванку в будень і піти на роботу. Я знаю, що багато людей так робить".

У родині Володимира зберегли традиції. Хлопець із задоволенням сам вишиває мережки, як це робили сто років тому його пращури. Пишається, що у гардеробі має не одну таку сорочку.

 Володимир, учасник акції: "Цю сорочку, яка зараз на мені вишивала моя мама, я спеціалізуюся на мережках, тому що мама в мене старша, тому вона мені доручає робити мережки. Це досить цікаво і треба ці традиції передавати".

А от Тамарі Мітченко цього дня довелось зазирнути до бабусиної скрині. Каже, сорочці, яку вона обрала, понад століття. Її вишивала  бабуся дівчини.

Тамара Мітченко, учасниця акції: "Ці сорочки лежали, як забутий матеріал, але ж подивіться, хлопців скільки, з малесеньких дітей. Люди ів вишивають і піднімають старовинне".

Закінчився день вишиванки на території чернівецького університету. Учасники акції танцювали під буковинські мелодії, співали українських пісень. А ще обіцяли — наступного року провести свято вишиванки одночасно у всіх містах України.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути