chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорному морі знайшли античний човен з амфорами

26 травня 2012 о 13:27

Одеські археологи недалеко від острова Зміїний знайшли затонулий дерев'яний вітрильник античного періоду. Згідно з попередньою експертизою, корабель борознив Чорне море в IV ст. до н. е.

Це було торгове судно, яке перевозило вино і оливкове масло з острова Пепарет в один з грецьких міст, розповів газеті «Сегодня» головний спеціаліст облуправління охорони об'єктів культурної спадщини Максим Донець.

«Судно знайшли наприкінці 2011-го під час глибоководної експедиції. Археологи наткнулися тільки на остов, а саме судно знаходиться в ґрунті. У 80 метрах від нього було знайдено близько тисячі порожніх античних амфор», – розповів фахівець.

За словами співробітника управління, знахідка унікальна ще й тим, що це перше античне судно, виявлене в акваторії Чорного моря.

Зараз місце біля Зміїного перебуває під охороною держави як об'єкт культурно-історичної спадщини.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути