chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вимагають заборонити куріння у кав'ярнях і ресторанах

10 травня 2012 о 14:10

Символічний рахунок владі виставили столичні офіціанти, бармени та ресторатори. Вони наголошують - близько 30 тисяч їхніх колег працюють у задимлених місцях, через що мають проблеми зі здоров'ям. До того ж, дві третини відвідувачів закладів харчування є жертвами пасивного куріння.

Своєю акцією київські офіцанти хочуть привернути увагу суспільства та народних депутатів до законопроекту № 9474. У ньому йдеться про цілковиту заборону куріння у кав'ярнях і ресторанах. Крім того, передбачено збільшення штрафів власникам закладів від тисячі до 10 тисяч гривень, залежно від кількості порушень. Проект ухвалила у першому читанні Верховна Рада ще у березні.

Активісти сподіваються, що до 31 травня — Всесвітнього дня без тютюну - зміни ухвалять в цілому. Всеукраїнський рух «Україна без тютюну» вже підтримали десятки ресторанів та кав'ярень. Маніфест за бездимне повітря підписало близько 300 українців.

Олександр Савоста, заступник голови правління Київської асоціації офіціантів: "Работал в ресторанах, где курят и честно сказать — я думал, что буду умирать каждую ночь. Вставал и кашлял. Мне очень приятно, что есть много людей, которые поддерживают нас".

Олена Дуб, координатор проекту «Київ без тютюну»: "Власники далеко не всі, згідно з нашого спілкування, бояться цього, що можна забороняти куріння. Дуже багато хто підтримує, і навіть не треба було пояснювати довго проблему цю, що це за збір підписів. Більшітсь казали - так, ми чули, давайте нам листа емейлом ми роздрукуємо і передамо".   

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути