chrome firefox opera safari iexplorer

У київському ботсаду з’явиться виноградник

31 травня 2012 о 14:27

У київському ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна зелене поповнення – 50 молодих кущів винограду сорту «Русмол», посаджені днями в рамках соціального проекту «Україна Виноградна».

Саджанці «оселилися» в науковій частині ботсаду з ініціативи асоціації «Виноградарі і винороби України». А надав саджанці Євпаторійський завод класичних вин.

За словами директора асоціації «Виноградарі і винороби України» Сергія Михайлечка, метою цього проекту є популяризація виноградарства на всій території України, адже цей різновид сільськогосподарських робіт є одним з найдревніших на землях нашої держави.

«Традиційно, виноградарство асоціюється виключно з південними областями та, зокрема, Кримським півостровом. Але ми хочемо показати, що цю чудову культуру можна вирощувати і в інших регіонах», – зауважив С.Михайлечко.

За словами головного агронома Євпаторійського заводу класичних вин Євгена Єремизіна, який безпосередньо брав участь у висадці молодих саджанців, для київського ботсаду виноградний сорт «Русмол» був обраний не випадково.

«Це морозостійкий сорт, він не боїться навіть серйозних мінусових температур, які вже стали нормою для столичних зим. Завдяки догляду працівників ботсаду, незабаром цей виноград покаже себе у всій красі. Думаю, що за два-три роки виноградна лоза буде всіяна крупними гронами в 500-600 грамів», – запевнив агроном.

Доглядати за виноградними «новачками» в ботанічному саду ім. О.Фоміна будуть студенти-аграрії й біологи, для яких ділянка під виноградником стане своєрідним навчальним майданчиком.

Окрім того, згодом виноградник стане обов’язковою частиною екскурсійної програми в ботсаду і всі бажаючи зможуть ознайомитись з історією українського виноградарства й виноробства та, зокрема, особливостей вирощування лози сорту «Русмол».

Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути