chrome firefox opera safari iexplorer

У серпні-жовтні на телеканалі ТВі побачать світ «7 природних чудес України»

03 травня 2012 о 11:14

Ідейний натхненник проекту «7 чудес України» Микола Томенко та незмінна творча команда телеканалу ТВі (сценарист — Лук’ян Сельський, режисер — Ольга Крайник, продюсер – Вікторія Тимчук) приступили до втілення у телевізійний продукт ще одного етапу акції – «7 природних чудес України».

Нагадаємо, що у 2011 році було відзнято 20 фільмів про фіналістів акції «7 чудес України: замки, палаци, фортеці», які сьогодні вже з’явилися на DVD-дисках та були передані в українські школи.

Запис перших програм «7 природних чудес з Миколою Томенком» буде присвячено одному із переможців акції Мармуровій печері та спецномінанту —  Балаклавській бухті з мисами Айя та Фіолент.

Унікальність одного із переможців акції —  Мармурової печери — принесла їй світову популярність. За оцінкою відомих спелеологів, вона належить до п'ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети. Одну з  найвідвідуваніших печер Європи, Мармурову, в 1992 році було прийнято до Міжнародної асоціації обладнаних печер.

Особливістю спецномінанта «7 природних чудес» — Балаклавської бухти — є її напівзамкнутість і обмежений зв’язок з відкритою частиною Чорного моря. Береги бухти були населені з найдавніших часів. Припускають, що навіть Гомер описав цю бухту у своїх піснях. Унікальної краси місцю додають миси Айя та Фіолент

Як поінформував ініціатор ідеї та автор програми Микола Томенко, протягом травня-липня творчий колектив сподівається відзняти 10 програм про 7 переможців та 3 спецномінанти акції «7 природних чудес України», щоб  у серпні-жовні показати їх на екранах телеканалу ТВі.

Довідково.  Загальнонаціональна акція «7 чудес України» була започаткована Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» у 2007 році. Тоді, за результатами акції країна визначила «7 історико-архітектурних чудес України». Вже за рік відбувся другий етап акції – «7 природних чудес України». Акція «7 чудес України: замки, палаци, фортеці» стартувала у березні 2010 року і фінішувала у грудні 2011-го.

Сумуючи показники Інтернет- та експертного голосування, Оргкомітетом акції було визначено такі 7 природних чудес України (за абеткою):

— Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)

— Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл., Чернівецька обл.)

— Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)

— Мармурова печера (АР Крим)

-  Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)

— Світязь (озеро, Волинь)

— Синевир (озеро, Закарпаття)

Окрім цього, Оргкомітет вирішив нагородити спеціальними відзнаками акції такі унікальні природні об’єкти:

— Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (Крим);

— Олешківські піски (Херсонщина);

— Оптимістична печера (Тернопільщина).

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути