chrome firefox opera safari iexplorer

У Славутичі будують притулок для тварин на отруйному звалищі

28 травня 2012 о 14:09

Держадміністрація Славутича розпочала будівництво притулку для безпритульних тварин на полігоні захоронення твердих побутових відходів. Проти цього виступила зоозахисна громадськість.

З 2007 року у Славутичі діє зоозахисна благодійна організація «ЗОВ» (забери, обігрій, виховай). З цього ж року рішенням міської ради зоозахисники отримали в оренду ділянку для утримання тварин, проте статусу притулку майданчик так і не отримав. Протягом трьох років зоозахисники просили міську раду створити повноцінний притулок для тварин. Вони пропонували перенести майданчик для собак трохи далі, а нинішній обладнати для утримання та стерилізації котів і собак.

Однак у травні 2012 р. громадськість дізналася, що будівництво притулку для тварин розпочато в шести кілометрах від Славутича, на полігоні захоронення твердих побутових відходів, у важкодоступному для волонтерів місці.

Екологи вважають це місце неприйнятним, тому що полігон захоронення твердих побутових відходів відноситься до 4-го класу небезпеки відповідно до вимог екологічної безпеки, що регулюються Законом України «Про відходи». Тобто отрута та її випари – це не виключення, а «норма» для цього підприємства.

«Цей проект антигуманний! Під виглядом притулку мерія будує братську могилу для тварин за бетонною огорожею. Це все одно, що зібрати усіх тварин Славутича та поховати заживо. Хто з волонтерів побажає працювати біля звалища, де неможливо дихати?», – обурюється голова правління благодійної організації «ЗОВ» Ольга Лобцова.

На думку зоозахисників, притулок необхідно будувати неподалік від траси, біля міста. Він має бути легкодоступним, щоб громадяни могли забирати тварин з притулку, допомагати працівникам і бути впевненими, що з тваринами все гаразд.

Альтернатива будівництву на полігоні існує: у 2007 році заступник міського голови м. Славутича Юрій Острянин запропонував для будівництва притулку ділянку в зоні тепличного господарства. Зараз зоозахисники наполягають на освоєнні цієї ділянки, тому що вона близько до міста, на ній не потрібно робити комунікації і є готові споруди, які можна добудувати.

Зоозахисники звертаються з проханням підтримки до мешканців Славутича та інших міст України, які небайдужі до захисту тварин.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути